CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Jouw soep bepaalt je persoonlijkheid...

Door: Martine van der Meer
jun
16

Soep zegt hoe jij bent als persoon; je gedrag, je talenten. Ben je lui, volgzaam, veerkrachtig, meegaand, rechtlijnig, creatief, in voor iets nieuws? Hoe ga je om met veranderingen, creëer je een meerwaarde of maak je er een soepzooitje van?

Hoe dan, vraag je je af? Nou als je soep wilt eten, wat ga j́íj́ dan doen? Zie soep maken als je functie. Hetgeen waar je je boterham mee verdient….

Ga je naar de winkel en koop je het goedkoopste blik soep van het huismerk, omdat soep, soep is? Of koop je de dure soep in zo’n zak met die mooie marketingteksten erop? Die afweging zegt al iets over je persoonlijkheid. Geen meerwaarde, maar functioneel.

Nu heb je ook mensen die willen geen soep uit de supermarkt, die willen soep van de slager of traiteur. Die stellen hogere eisen aan hun soep. Want waarom zou je niet voor het beste gaan wat je kunt kopen? Dat mag dan ook wat kosten.

En dan zijn er mensen die alleen zelfgemaakte soep willen. Zij willen weten wat erin zit, geen E-nummers, gewoon weten wat je eet. Geen verrassingen. Geen teleurstellingen. En goedkoop!

Maar ook hier zie je veel verschillen tussen mensen, mensen die zich aan de regels van het recept houden. Hiervan afwijken is geen optie, want stel dat het op een teleurstelling uitdraait. Zij willen soep en als zij dit recept exact volgen, moet het volgens de gebruiksaanwijzing soep worden en komt het goed! Als iemand een tip heeft die afwijkend is van het recept, dan geeft deze persoon aan (of denkt) dat hij daar geen behoefte aan heeft, want zijn recept is al compleet.

Iemand vroeg mij laatst, hoe maak jij deze soep? Ik moet dan eerlijk zeggen dat ik dat dan niet precies kan vertellen, ik heb geen vast recept. Ik kijk wat ik denk dat nodig is, afhankelijk van de basis die ik gebruik. Wat ik in huis heb. Ik maak elk week verse soep. Het is ook altijd zo gebeurd! Verschillende soorten, soms ook uitprobeersels. Laatst hadden we brandnetelsoep (brandnetels uit de tuin). Dan ga ik googlen en dan kijk ik wat verschillende mensen erdoorheen doen en bepaal ik wat ik erin doe. Tomatensoep is altijd favoriet. Ik gebruik altijd 3-4 kilo tomaten voor 1 pan, met maar een cm water erin om het aan de kook te brengen. Het is belangrijk overrijpe tomaten te hebben. Tomaten die zacht zijn van rijpheid. Die geven de beste smaak en geven een mooie rode soep. Het is zo jammer als je ‘te verse’ tomaten gebruikt. Tomaten die nog niet dieprood zijn en hard, dat is echt een grote gemiste kans!

Maar goed, voor iemand die zich exact aan het recept houdt, ben ik iemand die er een ‘soepzooitje’ van maak. Dat kunnen mensen dus verwarrend vinden. Maar toch vindt iedereen m’n soep lekker. Of ze durven het niet te zeggen….

Laatste blogpost

dec
05

En toen keek ik in de spiegel…

Door: Martine van der Meer

Toen ik nog jong was, in de vorige eeuw was dat, zoiets als Z (geboren tussen 2000-2015) nu is, vond ik iemand van 40 stokoud en iemand van 50 een fossiel. En dan ineens ben ik ineens zelf 50.

Lees het hele bericht
nov
07

Jaargesprekken uit de mode?

Door: Martine van der Meer

Elk jaar lees je wat wel of niet een trend of in de mode is. Ook jaargesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken zijn het ene jaar ‘uit’ en daarna weer ‘in’.

Lees het hele bericht