Werk & Carrière
7

Zijn er echt mensen die werken leuk vinden?

Geplaatst op 11 januari 2024 Door Martine van der Meer HRM & Communicatie m.vandermeer@combivliet.nl LinkedIn

Ik zag het voorbij komen op Tiktok, die vraag.

@Griesmeelpudding vroeg het zich af… "Dus dat je maandag opstaat op een bepaalde tijd, dan een hele routine, douchen, tandenpoetsen, bla, bla, bla en dan op een bepaalde tijd uit huis te gaan. Dan naar je werk met de auto of ander vervoer, dan naar je werkplek waar je ook werkt, en dan ben de daar 8-9 uur en dat 5 dagen per week. En dan zeggen ze, ik heb een fijne werkdag gehad. Bestaan deze mensen? Zijn er echt oprecht zulke mensen die zo denken?"

Hij doet het omdat het moet, maar hij vindt het oprécht niet leuk. Het hoort erbij. Het hoort bij het leven.

"Wie zijn die mensen die dat leuk vinden? Die liever werken dan chillen..."

Tja, eerst lachte ik om het filmpje, wel grappig. Maar toen dacht ik: stel dat je met chillen hetzelfde zou ‘verdienen’ als met werken. Wat zou jij dan doen? Ik moet eerlijk toegeven dat ik als ik ‘s morgens wakker word, ook wel heel lekker lig... Maar wat als dat elke ochtend kan, is het dan óók nog zo lekker?

Als je elke dag een kerstboom in huis hebt, is het kerstgevoel dan nog speciaal? Als je elke dag biefstuk eet, is het dan nog net zo lekker als dat je het een paar keer per jaar eet? Is elke dag een gebakje nog een traktatie? Want wat als je elke dag een ‘verlofdag’ hebt, heb je dan nog vrij? Dus geniet je dan net zo van die vrije dag als dat je de andere dagen moet werken?

En hoe zit het met voldoening? Heb je dat nog? En zou je nog wel een spiegel voorkrijgen om in te kijken? Of zou alles wat je doet, goed zijn volgens jezelf en kom je steeds verder van de realiteit te staan? Of is realiteit een illusie? Zou je jezelf nog ontwikkelen? Zou je nog doelen hebben? Zou je je nog voor iets in kunnen zetten om dit te bereiken? Wat mis je allemaal?

Of zou je andere manieren creëren om voldoening te krijgen? Je nuttig te voelen? Iets te betekenen? Zou je op andere wijzen die speciale gevoelens, zelfreflectie, ontwikkeling, doelen creëren? Ik weet het niet... wat denk jij?