Werk & Carrière
7

Het is wat je denkt…

Geplaatst op 26 oktober 2021 Door Martine van der Meer HRM & Communicatie m.vandermeer@combivliet.nl LinkedIn

Er zijn heel veel hippe termen voor; gedachtenkracht, werkgeluk, wat je aandacht geeft groeit, je bent wat je denkt, etc. Je zult denken, ja dat zal wel. Maar als je je er wat verder in verdiept, zie je dat er echt een kern van waarheid in zit. Echt waar!

Wat je overkomt in het leven, daar kun je in veel gevallen niks aan doen. (En als je er wel wat aan kunt doen, moet je dat natuurlijk doen en verder niet zeuren).

Maar hoe je ermee omgaat, dat is een keuze! En dat weet ik maar al te goed…. Als je het ergste meemaakt, wat een mens mee kan maken, wat dan? Het meest voor de hand liggende is, op bed blijven liggen en er nooit meer uit komen. Wordt de situatie daar anders van, nee, word je daar zelf beter van, nee, maar wat dan? En vooral hoe?
Om iets te veranderen, moet je dus iets anders gaan doen. Dat is een ‘inkopper’ natuurlijk. Als je hetzelfde blijft doen, wordt het niet anders; wil je een verandering, dan moet je iets veranderen. Dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan. Dat geldt voor alles in het leven, niks gaat vanzelf en ook niet alles gaat zomaar goed.

Ik merk dat veel mensen ‘last’ hebben van hun gedachten. Ze worden er niet echt happy van, maar ze creëren ze zelf. Zeker in een tijd waarin we met corona te maken hebben, stijgende energieprijzen, waardoor het hele leven duurder en moeilijker wordt. Wat we ook denken en wie we ook de schuld geven, het verandert de situatie niet. Wat moet je dan wel doen als je hier chagrijnig van wordt? Gewoon kijken naar wat je wel hebt, dankbaar zijn voor de mooie dingen om je heen. Er zijn altijd mensen die het minder hebben dan jij, kijk daar eens naar en relativeer jouw situatie eens. Als je kijkt naar de positieve dingen in je leven, dan staat je mindset op de zonnige stand. Zo word je minder beïnvloed door de negatieve dingen die in je leven gebeuren of gebeurd zijn. Het makkelijkste is om naar alles te kijken wat negatief is, beter kan, mislukt is, waardoor je slachtoffer bent door omstandigheden in je leven. Zo zijn we geprogrammeerd, opgevoed.
Kijk ook eens op een andere manier naar je collega’s of je medewerkers; wat doen ze allemaal goed? Als ze goed functioneren en hun best doen, doen ze meer goede dingen dan ‘foute’ dingen. Laat merken dat je dat ziet, dan zullen ze meer laten zien, want wat je aandacht geeft groeit. Ook negativiteit……….

De kranten staan vol met negativiteit, ook de socials. Elke minuut staat er wel een nieuw bericht waardoor je negatief beïnvloed wordt. Maar je leeft dit leven, je bent geboren om in deze tijd te leven, je moet het doen met de kaarten die je toebedeeld krijgt. Dus maak er wat van, want het leven is zwaarder als je het niet doet.