CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Ik heb het vaak druk…..

Door: Martine van der Meer
feb
11

En als ik het niet druk heb, dan maak ik me wel druk, zeg ik altijd, ha, ha! Dat heb ik van m’n vader. Dat komt mede doordat ik veel dingen leuk vindt, een brede interesse heb èn een mening.

Dat klinkt misschien leuk, maar dat is het niet altijd hoor. Soms denk ik, waar ben ik nou toch allemaal mee bezig, maar goed, het blijkt een keuze, zeggen de experts. It’s my choice!

Maar wat is ‘druk’ eigenlijk? Gewoon bezig zijn? Een trendy uitdrukking? Als je meerdere dingen tegelijk wilt doen? Als je meer werk hebt, dan in je beschikbare tijd past? En hoe bepaal je dit? Wat is te weinig tijd? Want de één doet een uur over iets, terwijl de ander daar veel handiger in is en hetzelfde in 15 minuten voor elkaar krijgt…. Dit zou betekenen dat als je het druk hebt, je dus niet efficiënt werkt? Zou kunnen. Of nemen sommige mensen veel hooi op hun vork en trekken ze dingen aan als een soort magneet. Zou ook kunnen.
Voor iedereen is in ieder geval de basis hetzelfde, iedereen heeft 24 uur in een dag en 7 dagen in een week. En die mag een ieder naar eigen inzicht invullen. Heb je ambitie, een dure hobby of een hoog uitgavepatroon? Dit zijn zaken die bepalend zijn voor de invulling. Als je bijvoorbeeld elke dag biefstuk wilt eten, moet je zorgen voor meer geld. Als je 3 keer per jaar op vakantie wilt naar een tropisch oord, idem. Als je tevreden bent met een slavink (bijzonder woord, maar dat terzijde) en twee weken camping, dan kun je met minder geld af.
Wat wel duidelijk is, is dat je zelf beslist of je ‘ja’ of ‘nee’ tegen dingen zegt (werk, activiteiten, uitjes, ontspanning, uitgaven, leefstijl, opleiding, carrière, etc.). Je bepaalt zelf je grenzen en daarmee je mogelijkheden, wat in balans moet zijn.

Alhoewel? De burnout is een epidemie aan het worden als je het leest. Er wordt al enige tijd gewerkt aan een wetsvoorstel om mensen het recht te geven om onbereikbaar te zijn buiten werktijd voor hun werkgever. Ik vraag me af of dit de burnouts gaat oplossen in Nederland.

Zelf ben ik ervan overtuigd dat je als werknemer eens kritisch naar je manier van doen moet kijken. Wat past bij jou en waar liggen jouw grenzen. Om je werk(gever) de schuld te geven en zelf continue lastig gevallen te worden door ‘appies’ van familie, vrienden en kennissen, is niet echt een ideale werksituatie. En wanneer reageer je op appies of mailtjes van het werk die je ontvangt in privé tijd? Hoe kun je geconcentreerd je werk doen, zodat je thuis relaxed en gezellig bent? We willen namelijk alles, alles gaat door elkaar en als het misgaat, zoeken we een schuldige. En meestal kijken we dan niet in de spiegel… Kijk eens waarom je het druk hebt en verander dit als je dit wilt veranderen. It’s up to you!

En hou in gedachten; als je het druk hebt met dingen je niet echt leuk vindt, het al gauw stress geeft en als je dingen leuk vindt, het voelt als passie of uitdaging. It’s your life!

Laatste blogpost

dec
05

En toen keek ik in de spiegel…

Door: Martine van der Meer

Toen ik nog jong was, in de vorige eeuw was dat, zoiets als Z (geboren tussen 2000-2015) nu is, vond ik iemand van 40 stokoud en iemand van 50 een fossiel. En dan ineens ben ik ineens zelf 50.

Lees het hele bericht
nov
07

Jaargesprekken uit de mode?

Door: Martine van der Meer

Elk jaar lees je wat wel of niet een trend of in de mode is. Ook jaargesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken zijn het ene jaar ‘uit’ en daarna weer ‘in’.

Lees het hele bericht