CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Vrouwen bloot, handel in de goot

Door: Martine van der Meer
aug
29

Dat is een oud gezegde wat ik van kinds af aan altijd hoorde bij ons thuis... En het klopt helemaal; mijn vader kweekte bloemen en als het strandweer was, kochten de vrouwen die anders bloemen kochten dus geen bloemen. En ohhh, wat was vader Piet dan alles behalve vrolijk.

Ik herken die gemoedstoestand nu ik in de tuinbouw werk, nog steeds. Want hoe frustrerend is het om ‘voor niks’ te moeten werken. Als werknemer zou je niet naar je werk gaan als je geen salaris krijgt, maar als ondernemer moet je doorwerken.

Eigenlijk is heel het leven een beetje anders dan anders met tropische temperaturen. Ik zie het aan m’n dieren thuis; de kippen vertonen weinig tot geen activiteit gedurende de dag, de honden eten veel minder of soms niet, de fut is eruit. En dit werkt bij mensen ook zo. In landen waar het in de zomer altijd warm is, hebben ze zich aangepast. Wij in Nederland zijn een zomer als deze niet gewend. Wij zijn hier niet op ingespeeld. Wij hebben geen siesta, onze huizen hebben geen dikke tegen de warmte isolerende muren en kleine raampjes, wij hebben niet overal airco, wij kennen geen zomers ritme….
Totdat deze zomer zich aandiende, inmiddels was het 45 jaar geleden dat zo’n mooie zomer voor het laatst was voorgekomen. Het overviel ons, de ene na de andere hittegolf volgde. De kinderen genoten van dit mooie vakantieweer. En ook de vakantiegangers in Nederland konden zowaar hun hele vakantie doorbrengen onder tropische temperaturen. Voor veel ondernemers gouden tijden! Denk aan strandtenthouders en ijssalons. Als het vroeger strandweer was en m’n vader de freesia’s uit liet bloeien (“net Keukenhof hier”, zei hij dan zuur), omdat de kosten van oogsten/verkoop hoger waren dan de opbrengsten, waren dit voor mij ook gouden tijden. Ik mocht de bloemen snijden die niet naar de veiling gingen en de bosjes langs de deur verkopen aan mensen die nog wel bloemen wilden. Honderd procent winst, dat waren gouden tijden. Ik heb hier veel geld mee verdiend als kind van een jaar of 10-11.
Maar voor anderen hadden deze temperaturen dramatische gevolgen; producten die niet verkocht werden, omdat mensen met tropische temperaturen hier geen behoefte aan hadden, mislukte oogsten door de droogte, tekort aan voedsel voor het vee voor de komende winter, kwaliteitsproblemen door de extreme hitte, overschot van producten doordat de groei wel erg hard ging in de kassen en de mensen ook nog eens minder eten met dit weer. Dit was vroeger zo en nu niet anders.
Als consument denken we daar niet echt bij na. Zoals ik dat ook niet deed in m’n ‘vroegere gouden tijden’…. We zien het gebeuren, maar verder is het de ver van ons bed show. Het is soms wel handig dat sommige producten ineens goedkoper zijn. Maar meestal wordt de inkoopprijs vele malen lager voor de supermarkten en blijft de verkoopprijs gelijk. Een hard gelach voor deze ondernemers, die deze klappen op moeten vangen, terwijl velen van ons lekker op het strand liggen.

En wat kunnen we eraan doen? Helemaal niks! Persoonlijk denk ik dat we blij moeten zijn dat geen mens ter wereld invloed heeft op het weer, want dit zou een directe aanleiding kunnen zijn voor nog meer onenigheid op deze aarde.

Laatste blogpost

jun
08

Hetzelfde en toch anders!

Door: Martine van der Meer

Ik verbaas me er altijd over dat gehaktballen bij iedereen anders smaken. Geef mensen dezelfde basis aan ingrediënten en er komt bij iedereen wat anders uit.

Lees het hele bericht
mei
10

Denk niet aan een roze olifant!

Zo werkt ons brain dus niet… Ons brain kent het woordje ‘niet’ niet. Als je tegen iemand zegt NIET aan een roze olifant denken, is dat juist het eerste waar diegene aan denkt. Dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken.

Lees het hele bericht