CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Alles is goed, als het maar geen groenten zijn……..

Door: Martine van der Meer
mei
31

Vorige week had ik een gesprekje met een aantal meiden van een jaar of 14-15. Ze bleven bij ons eten dus ik vroeg: ‘Wat willen jullie eten?’ Eén van de dames zei: ‘Alles is goed, als het maar geen groenten zijn!’.

Dat verbaasde me natuurlijk, want groenten zijn gezond en het is mijn business. Shit! Waarom wil zo’n puber geen groenten? Waarom die antipathie hiertegen? Waar is dit fout gegaan?
Ze legde uit dat haar moeder personal coach was en dat ze elke dag verplicht veel groenten moest eten, vooral salades. Ze wilde zo graag net als haar klasgenoten in het weekend zo’n patat of pizza dag. En daar zat ze dan treurig te kijken aan de tafel dat zij dat niet had…..
Als ze in een tussenuur of na school buiten de deur iets at (zonder haar moeder), was het ook altijd lekker ‘ongezond’, daar genoot ze van. Haar stiefvader moest ook gezond eten van haar moeder, maar haar ‘eigen vader’ at gewoon normaal nu hij ergens anders woonde, vertelde ze.

Ik vond het een verhaal om overna te denken. Blijkbaar werkt het dus anders dan we denken. Mensen iets opleggen, werkt dus averechts. Vooral bij pubers. Het is dus belangrijk dat ook groenten als ‘normaal’ worden gezien en onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon zijn. Mijn kinderen hebben geen aversie tegen groenten, ze eten groenten net zo makkelijk als patat, omdat het allemaal ‘normaal eten’ is voor hun gevoel.

Werkte dit bij mij vroeger ook zo? Ik waande me even terug in de tijd, de tijd dat ik bij de ‘jeugd van tegenwoordig’ hoorde. En ja hoor. Ik moest van m’n moeder altijd 1 bruine boterham eten, daarna mocht ik pas witte boterhammen. En ik vond dit vies, joh! Als we aan tafel gingen, dacht ik, daar komt dat ‘bruine ding’ weer. Al het lekkere beleg proefde ik niet door die smaak van die bruine boterham die overheerste. Maar ik had een truc, want ik deed het in m’n mond en kauwde het tot een bal en als ze niet keek, stopte ik het in m’n sokken. Na het eten ging ik naar de wc en spoelde het met veel plezier door de wc. Voor mij de oplossing om ‘normaal en lekker’ te kunnen eten. En nu vind ik bruin brood heerlijk dus het is gewoon goed gekomen.

Wat kunnen we hiervan leren? Ga daar maar overna denken…………

Laatste blogpost

okt
26

Het is wat je denkt….

Er zijn heel veel hippe termen voor; gedachtenkracht, werkgeluk, wat je aandacht geeft groeit, je bent wat je denkt, etc. Je zult denken, ja dat zal wel. Maar als je je er wat verder in verdiept...

Lees het hele bericht
aug
10

Het lijkt me wel leuk om perfect te zijn, of toch niet?

Door: Martine van der Meer

Onlangs kwam ik deze tekst tegen. En toen dacht ik aan een paar collega’s die het zo perfect willen doen, dat ze er soms zelf last van hebben….

Lees het hele bericht