CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Alles is goed, als het maar geen groenten zijn……..

Door: Martine van der Meer
mei
31

Vorige week had ik een gesprekje met een aantal meiden van een jaar of 14-15. Ze bleven bij ons eten dus ik vroeg: ‘Wat willen jullie eten?’ Eén van de dames zei: ‘Alles is goed, als het maar geen groenten zijn!’.

Dat verbaasde me natuurlijk, want groenten zijn gezond en het is mijn business. Shit! Waarom wil zo’n puber geen groenten? Waarom die antipathie hiertegen? Waar is dit fout gegaan?
Ze legde uit dat haar moeder personal coach was en dat ze elke dag verplicht veel groenten moest eten, vooral salades. Ze wilde zo graag net als haar klasgenoten in het weekend zo’n patat of pizza dag. En daar zat ze dan treurig te kijken aan de tafel dat zij dat niet had…..
Als ze in een tussenuur of na school buiten de deur iets at (zonder haar moeder), was het ook altijd lekker ‘ongezond’, daar genoot ze van. Haar stiefvader moest ook gezond eten van haar moeder, maar haar ‘eigen vader’ at gewoon normaal nu hij ergens anders woonde, vertelde ze.

Ik vond het een verhaal om overna te denken. Blijkbaar werkt het dus anders dan we denken. Mensen iets opleggen, werkt dus averechts. Vooral bij pubers. Het is dus belangrijk dat ook groenten als ‘normaal’ worden gezien en onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon zijn. Mijn kinderen hebben geen aversie tegen groenten, ze eten groenten net zo makkelijk als patat, omdat het allemaal ‘normaal eten’ is voor hun gevoel.

Werkte dit bij mij vroeger ook zo? Ik waande me even terug in de tijd, de tijd dat ik bij de ‘jeugd van tegenwoordig’ hoorde. En ja hoor. Ik moest van m’n moeder altijd 1 bruine boterham eten, daarna mocht ik pas witte boterhammen. En ik vond dit vies, joh! Als we aan tafel gingen, dacht ik, daar komt dat ‘bruine ding’ weer. Al het lekkere beleg proefde ik niet door die smaak van die bruine boterham die overheerste. Maar ik had een truc, want ik deed het in m’n mond en kauwde het tot een bal en als ze niet keek, stopte ik het in m’n sokken. Na het eten ging ik naar de wc en spoelde het met veel plezier door de wc. Voor mij de oplossing om ‘normaal en lekker’ te kunnen eten. En nu vind ik bruin brood heerlijk dus het is gewoon goed gekomen.

Wat kunnen we hiervan leren? Ga daar maar overna denken…………

Laatste blogpost

dec
05

En toen keek ik in de spiegel…

Door: Martine van der Meer

Toen ik nog jong was, in de vorige eeuw was dat, zoiets als Z (geboren tussen 2000-2015) nu is, vond ik iemand van 40 stokoud en iemand van 50 een fossiel. En dan ineens ben ik ineens zelf 50.

Lees het hele bericht
nov
07

Jaargesprekken uit de mode?

Door: Martine van der Meer

Elk jaar lees je wat wel of niet een trend of in de mode is. Ook jaargesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken zijn het ene jaar ‘uit’ en daarna weer ‘in’.

Lees het hele bericht