CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Blijven liggen, was bij ons thuis geen optie!

Door: Martine van der Meer
jul
19

Hoever gaat de verantwoordelijkheid van een werknemer?

Dat is voor een werkgever weleens frustrerend, want dat is in Nederland steeds minder ver, lees ik regelmatig. Er komen steeds meer regeltjes bij die de wetgever ‘verzint’…… Werknemers krijgen steeds meer rechten en staan minder stil bij een goede arbeidsrelatie met ‘gezonde’ eigen verantwoordelijkheid.

Onlangs las ik jurisprudentie over een zaak, waarbij een werknemer zich ziek meldde, omdat hij de avond daarvoor veel te veel had gedronken en een maandagochtendkater had. Nu is het een eigen keuze om eens lekker door te zakken, laat je vooral niet weerhouden als je hier behoefte aan hebt, maar je bent verplichtingen aangegaan met een bedrijf wat op je rekent. Hoever is in deze het verantwoordelijkheidsgevoel te zoeken van zo’n werknemer? Juridisch gezien heeft een werknemer het recht zich ziek te melden. Want ziek worden is ook in deze geen vooropgezet doel van teveel drinken, maar een gevolg. Echter getuigt het van respect en betrokkenheid naar het bedrijf toe dit te doen, komt het de arbeidsrelatie ten goede? Ik denk het niet. De leidinggevende en collega’s zullen toch teleurgesteld zijn dat ze langer door moeten werken, doordat jij er niet bent omdat het zo gezellig was gisterenavond.

Als ik vroeger, toen ik nog ‘piep’ was, ‘uit’ wilde op de vrijdagavond, moest ik ten allen tijden op zaterdagochtend in de tuin werken bij m’n vader. Blijven liggen was bij ons thuis geen optie! Anders zou ik de week daarop natuurlijk niet meer weg mogen en de week daarop misschien ook niet. Gelijk sancties, die ik natuurlijk niet wilde, dus moest ik m’n verantwoordelijkheid wel nemen. En ik deed dat ook, hoe belabberd ik me ook voelde, omdat ik meestal te laat thuis was. Geven en nemen. Zaaien en oogsten. Zo werkt dat.

Mijn advies; Als je lekker door wilt zakken, neem dan lekker een dagje verlof op! Daar heb je je verlofdagen voor om op te nemen als je behoefte hebt aan tijd voor jezelf. Al dan niet om te herstellen van een gezellige avond en lekker uit te slapen. Je kunt de rekening hiervoor toch eigenlijk niet bij je werkgever leggen als je er goed overna denkt?

In Nederland lijkt die balans steeds meer te verdwijnen, waardoor het ‘geven en nemen-model’ wat erg goed werkt in een relatie (welke relatie dan ook!) minder gaat werken door alle regeltjes, verplichtingen, wetten, etc. Waarschijnlijk staat de wetgever hier niet bij stil…..

Ik ben blij dat het ‘geven en nemen-model’ in onze organisatie nog altijd heel goed werkt. CombiVliet als werkgever, maar zeker de medewerkers doen erg hun best dit zo te houden! Op alle gebieden. Hierdoor ontstaat een win-winsituatie, waar iedereen blij mee is.

Laatste blogpost

dec
05

En toen keek ik in de spiegel…

Door: Martine van der Meer

Toen ik nog jong was, in de vorige eeuw was dat, zoiets als Z (geboren tussen 2000-2015) nu is, vond ik iemand van 40 stokoud en iemand van 50 een fossiel. En dan ineens ben ik ineens zelf 50.

Lees het hele bericht
nov
07

Jaargesprekken uit de mode?

Door: Martine van der Meer

Elk jaar lees je wat wel of niet een trend of in de mode is. Ook jaargesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken zijn het ene jaar ‘uit’ en daarna weer ‘in’.

Lees het hele bericht