CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Stagiar in de spotlight

Door: KasGroeit
okt
23

Dilara doet onderzoek naar ledverlichting bij CombiVliet in Middenmeer.

Tijdens het 4e jaar van haar opleiding Tuinbouw en Akkerbouw aan Hogeschool Van Hall Larenstein doet Dilara haar project-/werkstage op de afdeling teelt bij CombiVliet. Vol enthousiasme vertelt zij over deze leuke en leerzame periode waarin geen dag hetzelfde is!
Of het nu gaat om opleiden, ontwikkelen, werken of stages, als glastuinbouwsector moeten we laten zien wat we te bieden hebben op deze thema’s en wat de carrièremogelijkheden zijn. In deze rubriek zetten we letterlijk een ‘Stagiair in de spotlight’ en laten we hem/haar vertellen over hun ervaringen tijdens hun stage in de glastuinbouw.

Deze keer is het de beurt aan Dilara, zij studeert Tuinbouw en Akkerbouw aan Hogeschool Van Hall Larenstein. In het 4e jaar van haar studie mag ze het geleerde op school in de praktijk brengen tijdens een project-/werkstage en dat doet ze op de afdeling Teelt bij CombiVliet in Middenmeer.

Tijdens het vmbo en mbo-4 plantenteelt, die ze beiden aan het Clusius college volgde, is ze zich steeds meer gaan interesseren in de glastuinbouw. De sector is zo divers, je kunt echt alle kanten op, de sector ontwikkelt zich door en dat betekent dat je je ook altijd kunt blijven door ontwikkelen. Op het mbo leer je de basis van planten telen en doe je meer in de praktijk. Op het hbo ga je veel meer de diepte in, zelfs tot op cel niveau, veel meer theorie, onderzoek, veredeling en biotechnologie.

Hi Dilara, hoe gaat het met je?
“Ja, goed! Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij CombiVliet. Het onderzoek gaat goed en ik leer echt elke dag zo ontzettend veel bij!”

Wat goed om te horen! Vertel eens wat over je stage?
“Via Kasgroeit ben ik in contact gekomen met CombiVliet. Na een gesprek met Roy, Robert en Joeri ben ik begonnen aan een interessante stage-opdracht.”

Vertel eens, wat is de stageopdracht?
“Bij CombiVliet wordt dagelijks hard gewerkt aan het telen van lekkere en gezonde tomaten. Door jarenlange selectie en veredeling worden de tomaten steeds meer afgestemd op de veranderende behoefte en wensen van de afnemers en natuurlijk de consument.”
CombiVliet heeft mij gevraagd om te bekijken:

Waarom de ledverlichting verhoudingsgewijs minder productie opleverde dan je zou verwachten op basis van het percentage extra Joules t.o.v. de normale SON-T belichting. Waar ligt dat aan en hoe ik dat zou kunnen verbeteren om meer productie te krijgen?

“Dit ben ik nu aan het onderzoeken; wat zijn de problemen, wat moet er verbeterd worden. Ik ben gestart met een projectvoorstel waarin ik heb omschreven wat er moet gebeuren, wat het doel van het onderzoek is en waar ik naartoe wil werken. Dit heb ik aangevuld met een literatuurstudie. Wat zegt de literatuur over belichting, waardoor je weet wat je kunt verwachten en wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens ben ik gaan kijken welke factoren een rol spelen bij de productie van tomaten, zoals verlichting, vochtgehalte, temperatuur en CO2. Op basis hiervan ga je metingen doen aan het gewas, je gaat punten uitsluiten en nader onderzoeken. Al deze onderzoeksresultaten moeten uiteindelijk tot een adviesrapport leiden.”

Kun je dit eens terugbrengen tot een gemiddelde stagedag?
“Een stagedag ziet er heel erg divers uit en is afhankelijk van de fase waarin ik zit en de metingen die gedaan moeten worden. Maar door de week genomen, ben ik 50% van mijn tijd met het onderzoek bezig; literatuuronderzoek, metingen, analyses aan het gewas en uiteindelijk de verwerking van de gegevens in het advies rapport. De overige tijd vul ik in met werkzaamheden voor het bedrijf, zoals gewasregistraties en controlemetingen uitvoeren.”

Hoe ver ben je nu met je onderzoek?
“Van alle metingen die ik wil doen zit ik nu op 1/3 van mijn onderzoek. De komende periode ga ik me verdiepen in de twee grootste factoren, luchtvochtigheid en temperatuur. Hierbij krijg je veel te maken met de kasomstandigheden, waaronder het klimaatsysteem. Dit is complex en zal daardoor meer tijd in beslag gaan nemen.”

Welke doelstelling heb je jezelf opgelegd tijdens deze stage?
“Het onderzoeksonderwerp vind ik heel erg interessant. Vanuit school heb ik leerdoelen voor mezelf opgesteld. De belangrijkste die ik heb geformuleerd en ook toepasselijk is in deze opdracht, is het omgaan met en de verwerking van data. Tijdens het onderzoek krijg je massa’s aan data te verwerken, het is daarin belangrijk dat je niet te weinig of te veel data verzamelt, maar de juiste data is belangrijk.”

Wat heb je geleerd wat je niet had verwacht?
“Wat me al heel snel opviel, is dat er behoorlijk veel (soms wel dagelijks) gespeeld / geëxperimenteerd wordt met de plant. Tijdens eerdere stages in de potplanten werden de klimaatomstandigheden, zoals temperatuur en belichting, eenmalig ingesteld en daar doet de plant het op. In de tomatenteelt is dat anders, je wilt dat de plant tomaten maakt en daar moet je hem heel erg in sturen, zowel vegetatief (groei bladeren en stengels) en generatief (groei bloemen en vruchten) moet de juiste verhouding / evenwicht gevonden worden.”
“Maar ik heb ook al veel geleerd over led-belichting; hoe je naar een plant kijkt, hoe je de plant kunt sturen en de assimilatie balans. In de komende periode hoop ik nog wat mee te kunnen krijgen van de klimaatregistratie en systemen met de computer.”

Wat maakt het leuk om in de glastuinbouw stage te lopen?
“De diversiteit in de glastuinbouw is mooi om te zien. Hier krijg je van buitenaf geen beeld van. De processen zijn zo uiteenlopend, van weefselkweek, veredeling, potplanten en groenten. Er is zoveel ruimte voor ontwikkeling, je staat nooit stil.”

Laatste nieuwsbericht

dec
06

Hoe ervaart CombiVliet het werken met internationale medewerkers?

Vrijdag 2 december jl. mocht CombiVliet een presentatie geven over hoe zij als bedrijf met internationale medewerkers omgaan, ervaren en beleven. Ook de andere sprekers Thomas Zwiers, Martin Grisel...

Lees het hele bericht
jul
11

Niet één, maar twee sleuteloverdrachten bij CombiVliet

Door: Martine van der Meer

Vrijdag 1 juli jl. was de officiële sleuteloverdracht van Theo van Vliet naar zijn zoon Roy van Vliet die zijn functie van Algemeen Directeur over heeft genomen. Echter dit was niet de enige sleuteloverdracht die dag, want ook op onze locatie MaasVliet in Maasdijk werd er een sleutel overgedragen.

Lees het hele bericht