CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Na hoeveel regels gaat het eindelijk goed?

Door: Martine van der Meer
feb
01

Ik was vorige week in Curaçao. Een hele andere wereld, niet alleen qua temperatuur, zon en cultuur, maar ook op gebied van regels.

We huurden een auto en ik vroeg: ‘Waar moeten we op letten qua regels, wat is hier anders dan in Nederland?’ De aardige dame die de auto afleverde, zei dat we op moesten letten en verder niet op de snelheid of borden hoefden te letten. Bellen onderweg met een mobiele telefoon is ook ‘no problemo!’ Waarom vroeg ze zich af? Ik vertelde dat je bij ons in Nederland niet eens naar je telefoon mocht kijken op de fiets. Ik zag de verbazing in haar ogen…

In de periode dat ik in Curaçao ben geweest, heb ik geen ongeluk gezien. Dat kan natuurlijk toeval zijn. Er zijn ook drukke wegen, want het argument dat het hier in Nederland veel drukker is, gaat niet altijd op. Daar heb je ook wegen waar het heel druk is of waar altijd een file staat. Misschien is het feit dat de mensen daar minder haast hebben, wel een issue.

Verder zie je de hondjes daar gewoon langs de weg spelen. Die weten dat ze niet op de weg moeten lopen dat het daar gevaarlijk is. Hoe anders is dat in Nederland. Hier weten honden niet dat het gevaarlijk is, dat ze niet op de weg moeten lopen, dus lopen ze de weg op.

In Nederland hebben we voor alles wel een regel. Dat lijkt wel zo handig. Op school kreeg ik deze week de tip bij een veranderde situatie; 1 x is een incident, 2 x is toeval, 3 x is beleid. Wij zijn er in Nederland meesters in om na 1 x al beleid te gaan maken, waardoor we in een overregeld land terecht zijn gekomen.

We lijken het gewend te zijn. We vertrouwen erop dat alles is geregeld. We hoeven zelf niet meer na te denken. Handig! Mensen in Curaçao kijken eerst goed, bij het op groen springen van een stoplicht, dan pas gaan ze rijden. In Nederland is het groen, gas! Als er dan iemand niet op zit te letten, zich niet aan de regeltjes houdt, is het boem.

Wat heb ik hiervan nou geleerd? Dat opletten, de situatie inschatten, nadenken en dan handelen, veelal beter is dan blindelings op de regeltjes te vertrouwen die opgelegd worden. In elke situatie. Blijf altijd bij jezelf!

Laatste blogpost

dec
05

En toen keek ik in de spiegel…

Door: Martine van der Meer

Toen ik nog jong was, in de vorige eeuw was dat, zoiets als Z (geboren tussen 2000-2015) nu is, vond ik iemand van 40 stokoud en iemand van 50 een fossiel. En dan ineens ben ik ineens zelf 50.

Lees het hele bericht
nov
07

Jaargesprekken uit de mode?

Door: Martine van der Meer

Elk jaar lees je wat wel of niet een trend of in de mode is. Ook jaargesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken zijn het ene jaar ‘uit’ en daarna weer ‘in’.

Lees het hele bericht