CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Het lijkt me wel leuk om perfect te zijn, of toch niet?

Door: Martine van der Meer
aug
10

Onlangs kwam ik deze tekst tegen. En toen dacht ik aan een paar collega’s die het zo perfect willen doen, dat ze er soms zelf last van hebben….

Perfectionisme
Perfectionistisch zijn betekent dat je steeds streeft naar volmaaktheid.
Je gaat steeds voor het hoogst haalbare.
Iedereen doet zijn best om iets zo goed mogelijk te doen.
De perfectionisten leggen vaak een moeilijke weg af door altijd op hun tenen te lopen of boven hun macht te werken.
Perfectionistisch gedrag, betekent de lat hoog leggen waar het gaat om gedrag, verschijning, prestaties, werk…eigenlijk met alles waar we in het leven mee te maken hebben.
Door het perfectionistisch gedrag raak je opgejaagd, word je rusteloos en je blijft continue het onmogelijke van jezelf vragen.
Met vaak energieverlies, angsten, overspannenheid en overprikkeling tot gevolg. Je komt daardoor soms nog moeilijk aan jezelf, genieten, liefde en ontspanning toe.
Het ontstaan van perfectionisme heeft vaak zijn oorsprong in onze kinderjaren. Toen er niet genoeg aan onze behoeften werd voldaan. Behoeften aan aandacht, liefde en erkenning.
Door in het nu, de lat extra hoog te leggen hopen we op de aandacht, waardering en erkenning die we in de kinderjaren hebben moeten ontberen.
Daarom is iets ook nooit goed genoeg wat we doen.
©Annelies van Reenen

Het is belangrijk om haalbare doelen te stellen in ons leven anders krijg je bovenstaand omschreven klachten en ellende. Wil je dat?
Bij CombiVliet is Operational Excellence één van onze kernwaarden. We willen het morgen beter doen dan vandaag. Klinkt wel perfectionistisch hè? Het is ook best een mooi streven, maar wel binnen een realistisch kader. Want perfectionisme kan de groei en ontwikkeling van iemand (of een bedrijf!) in de weg staan, doordat iemand alleen kijkt naar de details, de kleine details die mis zijn gegaan. Hierdoor ziet diegene het grote geheel niet meer, en dat is juist zo belangrijk om het grote geheel te blijven zien.

Dus wees wat sneller tevreden met jezelf. Kijk ook eens achterom hoever je al bent gekomen….. En wees daar trots op!

Laatste blogpost

dec
05

En toen keek ik in de spiegel…

Door: Martine van der Meer

Toen ik nog jong was, in de vorige eeuw was dat, zoiets als Z (geboren tussen 2000-2015) nu is, vond ik iemand van 40 stokoud en iemand van 50 een fossiel. En dan ineens ben ik ineens zelf 50.

Lees het hele bericht
nov
07

Jaargesprekken uit de mode?

Door: Martine van der Meer

Elk jaar lees je wat wel of niet een trend of in de mode is. Ook jaargesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken zijn het ene jaar ‘uit’ en daarna weer ‘in’.

Lees het hele bericht