CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Hetzelfde en toch anders!

Door: Martine van der Meer
jun
08

Ik verbaas me er altijd over dat gehaktballen bij iedereen anders smaken. Geef mensen dezelfde basis aan ingrediënten en er komt bij iedereen wat anders uit.

Iedereen heeft blijkbaar een ‘eigen sausje’ wat eraan toegevoegd wordt. Waar dat sausje uit bestaat is vaak lastig te zeggen; liefde, tijd, aandacht, energie, een beetje van jezelf en een beetje van de ander? Veel dingen gaan onbewust. Ik heb eerder een blog geschreven dat de manier van soep koken iets over iemands karakter zegt. En dat geldt ook voor gehaktballen; het is de combinatie van verschillende factoren die het eindresultaat bepalen.

Afgelopen week hadden we een teamsessie (begeleid door Hans den Hoedt) bij CombiVliet waarin we onszelf en onze collega’s beter leerden kennen. Door middel van een gedrags- en een motivatietest leerden we uit welke ingrediënten we bestonden.

Vaak werden de collega’s redelijk herkend in de profielen, maar sommige mensen hadden ook verrassende kanten. Daar liggen ook vaak de kansen! Hoe beter je jezelf kent en je ziet welke mensen jou goed aan kunnen vullen om je doelen te bereiken, des te leuker het voor iedereen wordt. Des te lekkerder de gehaktbal!

We sloten af met een spelletje. Een spelletje waarbij je jouw kaarten met positieve en negatieve eigenschappen weg ‘moest’ geven aan de collega’s in jouw groepje. Met een passende onderbouwing in de ogen van de gever.

Er waren twee groepjes. Twee sets met dezelfde kaarten. En 8 spelregels. De ingrediënten waren dus hetzelfde. En toch werd het spel heel anders gespeeld door de twee groepen. Een compleet andere gehaktbal.

De ene groep gaf de kaarten aan elkaar met de nodige efficiëntie, niet teveel “lullen, maar poetsen” en de stapel zo snel mogelijk wegwerken. Hoe sneller hoe beter, doelgericht afhandelen. Operational excellence.

Het andere groepje gaf de kaarten met aandacht weg met de mooiste persoonlijke onderbouwingen. Zelfs kaarten eigenlijk moeilijk weg te geven waren, (zoals onpersoonlijk, vaag, betuttelend, naïef) werden met de nodige creativiteit met een mooie boodschap dankbaar in ontvangst genomen, alsof het de lekkerste gehaktbal van de wereld was. Een gehaktbal die je niet snel meer vergeet!

Zo anders kan iets voelen, smaken, proeven, worden ervaren, worden geïnterpreteerd, waarbij de basis hetzelfde is. Hoe eet jij je gehaktbal het liefst? Kun jij op het juiste moment het verschil maken?

Laatste blogpost

apr
28

Ben jij je omgeving?

Door: Martine van der Meer

Ik las laatst een artikel dat je iemand kunt herkennen aan z’n omgeving; hoe je werkplek eruit ziet, hoe je slaapkamer eruit ziet. Dat is best interessant, want dat is iets wat je onbewust doet en...

Lees het hele bericht
mrt
21

Wil jij allemaal trekpoppen?

Door: Martine van der Meer

“Een man ziet een vlinder die zich uit zijn cocon probeert te worstelen. Het lijkt een lastig proces en de man besluit de vlinder te helpen. Hij pakt een schaartje en knipt heel voorzichtig de cocon open. De vlinder kan zich nu vrij bewegen en zou in principe zo weg kunnen vliegen. Maar, dat...

Lees het hele bericht