CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Gedraag je!!

feb
12

Als kind leren we van onze ouders en op school dat we ons moeten gedragen. Daarmee bedoelen we dat we ons aan moeten leren passen aan de situatie en omgeving. Af moeten tasten, wat ‘normaal’ is en wat ‘niet normaal’ is en ons dan zo onopvallend mogelijk moeten gedragen. Als we niet opvallen, dan doen we het goed. Dan krijgen we een compliment!

Klinkt niet erg als, vrijheid, creativiteit, jezelf mogen zijn, etc. Dus als kind leren we om niet op te vallen en in het betreffende hokje te gaan ‘zitten’. Totdat we volwassen zijn, en dan gaan we cursussen volgen, boeken lezen, praatgroepen, burnout en naar een psycholoog om leren onszelf te zijn. Onszelf te ontdekken. Zelfontwikkeling. “Want wat je zelf? Waar voel je je prettig bij? Hoe haal je meer uit jezelf? Wat vind je belangrijk in het leven? Dat klinkt best bijzonder toch…..”

Hoe moet dat zijn als je in een ander land gaat werken. Nederland is een cultuur waarin mensen van alles durven zeggen. We nemen geen blad voor de mond, ook als we er in de basis niet echt verstand van hebben. We gooien het er gewoon uit. Als we het niet eens zijn met de regering, dan roepen we dat. Dat vinden we normaal. Maar voor mensen die niet uit Nederland komen, voelt dat als ‘niet normaal’. Die zijn veelal gewend aan een sterkere hiërarchie, hiërarch respect.

Neem onze internationale medewerkers bij CombiVliet. Die komen in Nederland om te werken. Zij moeten leren functioneren in onze cultuur. Een cultuur waarin wij zeggen wat we denken, terwijl zij juist uit respect bepaalde dingen niet zeggen of doen. Misschien is dat in bepaalde situaties best slim 😉

Door een andere manier van denken en doen, kunnen ook misverstanden ontstaan. Bij elke cursus communiceren leer je de term ‘NIVEA’ = Niet Invullen Voor Een Ander. En daar zijn wij Nederlanders nou juist zo goed in….. Terwijl mensen uit een andere cultuur dus heel anders kunnen denken, dan wij beseffen. Kun je je voorstellen dat mensen soms heel verbaasd zijn over ons gedrag? Over ons doen en laten? En de problemen die we hierdoor zelf creëren….

Dat is een interessant onderwerp. Kijk eens eerlijk naar je zelf, je gedrag. Kijk eens anders naar anderen. Juist de verscheidenheid aan mensen, maakt het geheel mooier en bijzonder. Wat kun je van anderen leren, en wat kunnen anderen van jou leren? Wat kun jij anderen brengen? Het zou mooi zijn als hier een wisselwerking in zou zitten.

Probeer maar!

Laatste blogpost

aug
10

Het lijkt me wel leuk om perfect te zijn, of toch niet?

Door: Martine van der Meer

Onlangs kwam ik deze tekst tegen. En toen dacht ik aan een paar collega’s die het zo perfect willen doen, dat ze er soms zelf last van hebben….

Lees het hele bericht
jul
05

Doe je ding met volle aandacht!

Door: Martine van der Meer

Ik zie zoveel mensen die leven, of in het verleden of in de toekomst, maar niet in het nu. Dat is bijzonder, want als je het goed bekijkt, kun je alleen ‘nu’ leven.

Lees het hele bericht