CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

What the fuck is 'de stelling van Pythagoras'?

Door: Martine van der Meer
nov
22

Toen ik op de havo zat, had ik in mijn vakkenpakket wiskunde. En ik was best goed in wiskunde, moet ik zeggen. Het was een eitje om de sinus, cosinus en tangens te berekenen, wortel trekken, stelling van Pythagoras...

Ik rekende wat af. Maar ik vroeg me tegelijkertijd weleens af, wat doe ik eigenlijk? Waar is dit goed voor? Waarom moet ik dit weten? Maar met vertrouwen ging ik de toekomst tegemoet. Ik zal daar vast achterkomen als ik groot ben.

In het hoger onderwijs deed ik examen in MS-DOS en slaagde met een 10. Echter, ik had geen benul wat MS-DOS was en waarom ik dit moest leren. Maar goed, ik was blijkbaar een expert met m’n 10 op m’n examenlijst.

Inmiddels ben ik zo’n 30 jaar verder in mijn toekomst en heb ik dit alles nog steeds nooit gebruikt. Ik weet nog steeds niet wat ik ermee zou moeten en vraag me regelmatig af: waarom leerde ik geen nuttige dingen? Algemene kennis om te leven? Iets om iets te kunnen betekenen? Of gewoon jezelf te kunnen blijven? Een mening te hebben? Te kunnen luisteren naar anderen? Hoor- en wederhoor toe te passen voordat je iets roept. En zo zijn er nog heel veel dingen op het gebied van persoonlijke vorming waar we op latere leeftijd cursus na cursus voor volgen om onze doelen te bereiken, te leren wat we willen en hoe we hiermee om moeten gaan, communiceren, beïnvloeden, samenwerken, etc. Er worden duizenden euries betaald voor de duurste cursussen en trainingen omdat het blijkbaar nodig is.

Dit zijn competenties waar iedereen wat aan heeft om een zinvol leven te creëren, gelukkig te worden in wat je doet, verder te komen in het leven, wat je ook doet.

Maar wat leren we op school? Wortel trekken en de stelling van Pythagoras.

Goed om ook in jouw bedrijf te kijken wat belangrijk lijkt en wat mensen nodig hebben. Als werkgevers mensen helpen, het vertrouwen geven, inspireren, uitdagen, coachen, triggeren, feedback geven, dan ontstaan er mooie dingen. Let maar op!

Laatste blogpost

apr
28

Ben jij je omgeving?

Door: Martine van der Meer

Ik las laatst een artikel dat je iemand kunt herkennen aan z’n omgeving; hoe je werkplek eruit ziet, hoe je slaapkamer eruit ziet. Dat is best interessant, want dat is iets wat je onbewust doet en...

Lees het hele bericht
mrt
21

Wil jij allemaal trekpoppen?

Door: Martine van der Meer

“Een man ziet een vlinder die zich uit zijn cocon probeert te worstelen. Het lijkt een lastig proces en de man besluit de vlinder te helpen. Hij pakt een schaartje en knipt heel voorzichtig de cocon open. De vlinder kan zich nu vrij bewegen en zou in principe zo weg kunnen vliegen. Maar, dat...

Lees het hele bericht