Heeft het wel nut? Wie zit erop te wachten? Is het niet zonde van de tijd? Hebben we niks beters te doen? Wat is het doel? Welk resultaat moet het geven? Er is toch dagelijks contact met de medewerkers?
De beoordelingsgesprekken, functioneringsgesprekken, ontwikkelgesprekken, werkevaluatiegesprekken, jaargesprekken, geef het ‘beestje maar een naampje…..
Het kost in ieder geval veel tijd in z’n geheel, maar als je kijkt naar de geïnvesteerde tijd per medewerker, is een uurtje per jaar praten over de persoon zèlf (in plaats van het proces, het systeem, de werkwijze) toch niet teveel gevraagd voor het belangrijkste kapitaal wat een onderneming heeft. En de waarde van dit kapitaal is de laatste tijd gestegen door de aantrekkende arbeidsmarkt dus waar hebben we het over?
Het moet echter wel nut hebben, een doel!
Bij CombiVliet hebben alle medewerkers een functie-omschrijving die nooit exact weergeeft wat een medewerker doet, het is namelijk een kader waarbinnen een medewerker zijn of haar functie uitoefent. Mensen zijn namelijk geen instelbare robots, ze hebben hun eigen wijze om hun functie uit te voeren en zolang ze zich binnen het kader bewegen en hun verantwoordelijkheid nemen, zijn wij als werkgever in onze nopjes.
Jaarlijks hebben wij de Jaargesprekken binnen CombiVliet. Elke medewerker kijkt zelf in de spiegel, de medewerker wordt ook door de leidinggevende ‘bekeken’ en andersom. Dit zorgt ervoor dat een medewerker (en leidinggevende) over zichzelf nadenkt en dat zouden we allemaal regelmatig moeten doen, want zelfreflectie is een kostbaar goed. Hoe mooi is het als je zelf ontdekt dat het slim is iets veranderen, wil je je doel bereiken. Intrinsieke motivatie is de sleutel tot geluk, plezier en voldoening in je werk èn je leven. Als je zelf iets wilt veranderen, zal dit je ook lukken! Als wij als werkgever zeggen dat het beter is iets te veranderen en de medewerker gelooft er niet in , dan is het gedoemd is te mislukken.
We merken dat het voor veel medewerkers lastig is naar zichzelf te kijken, want naar anderen kijken is veel makkelijker. Maar oefening baart kunst! Een jaarlijks gesprek over jezelf, je eigen functioneren, je doelen, je werkplezier, je ontwikkeling, je toekomst is geen overbodige luxe. Steeds langer door blijven werken, betekent dat het belangrijk is dat je nadenkt over en werkt aan je duurzaamheid en houdbaarheid.
Hoe werkt dit in de praktijk? Werknemer en leidinggevende vullen beiden oa. een soortgelijk evaluatieformulier in. In 99% van de gevallen kunnen we dit met minimale verschillen als een blauwdruk op elkaar leggen. De medewerker bevindt zich binnen het kader van de functie-omschrijving, functioneert goed, past zich aan aan de snel veranderende wereld, ontwikkelt zich goed. Leidinggevende zorgt dat de medewerker dàt heeft wat hij of zij nodig heeft om goed te functioneren. Beiden zijn tevreden.
De medewerkers die extra aandacht nodig hebben, komen door deze manier van ‘spoegelen’ altijd boven drijven. De blauwdruk past niet. Hier gaan we mee aan de slag, want het doel is altijd 100% tevreden medewerkers ook al is dit een utopie. Mensen zijn namelijk geen instelbare robots.
Elk jaar zijn er weer geluiden van organisaties die bepaalde typen gesprekken afschaffen. Dit jaar kwam Achmea in de pers met afschaffing van het ‘traditionele beoordelingsgesprek’, zoals ze dit noemen. Ik kan me voorstellen dat een dergelijk gesprek niet meer van deze tijd is zoals zij dit hanteerden, want een relatie met een medewerker is gelijkwaardiger dan je denkt, een medewerker kiest voor een bedrijf vandaag de dag. Een bedrijf kiest niet alleen een medewerker! Dus waarom zou er een dergelijke eenzijdige beoordeling plaats moeten vinden? Is het functioneren van de organisatie en de leidinggevende ook niet van belang voor het functioneren van een medewerker? Daarom kiezen wij voor een kruisbestuiving waarbij het doel is Samen Groeien!