Presenteren is één van de engste dingen die mensen zich kunnen bedenken, heeft onderzoek uitgewezen. En toch hadden we binnen 1,5 dag beide incompany-trainingen ‘vergader-en presentatietechnieken’ vol met CombiVliet-collega’s. Wat een toppers!
Het weerhield deze mensen dus niet zich op te geven, ze deden het gewoon. En er waren er best een aantal bij die vroeger als ze een spreekbeurt hadden op school, zich ziek meldde of spijbelde, vertelden ze.
Deze mensen zagen toch in dat het van grote invloed is, hoe je je presenteert in het dagelijks leven. Want presentaties voor grote groepen, is voor de meesten geen dagelijkse kost. Het gaat er juist om; hoe presenteer je jezelf in het dagelijks leven? Waar moet je op letten als je mensen wilt overtuigen van jouw goede idee? Hoe breng je je verhaal? Wat moet je doen om je doel te bereiken? Hoe zorg je ervoor dat je introductie goed is? Hoe gedraag je je? Want je kunt naast jezelf zijn, ook tips en trucs toepassen waardoor je een andere kant van jezelf laat zien, die je anders nooit laat zien. Daar liggen vaak mooie mogelijkheden….. Buiten die comfortzone!
Alle deelnemers werd vooraf gevraagd een presentatie van 3 minuten voor te bereiden. Het onderwerp was vrij. Hoe lastig is dat al als je op je werk heel de week alleen met tomaten bezig bent…. Maar het mooie was dat elk onderwerp goed was. We hebben de meest interessante, openhartige, humoristische, creatieve presentaties mogen aanschouwen. Geweldig!
De presentaties werden geanalyseerd door Ad Fernhout. Ad is een beroemde acteur uit verschillende Nederlandse producties en theaterstukken, waaronder bijvoorbeeld Medisch Centrum West, Koning van Katoren en Rozegeur en Wodka Lime. Vanuit zijn vakgebied gaf hij de deelnemers mee hoe ze het beste uit zichzelf konden halen. De training werd verzorgd door Lentiz. Lourens van Herk van Lentiz gaf ons naast tips en trucs ook een stuk theorie, wat belangrijk is om tot bepaalde inzichten te komen.
Een kleine greep uit de tips en trucs:
• Als je zelf enthousiast bent, breng je dit ook over op je publiek. Hoe mooi is dat! Dus hoe meer je het zelf beleefd, hoe interessanter je toehoorders het vinden.
• Ben je zenuwachtig? Dat is iedereen, altijd. Dus normaal. Echter hoe meer je het doet, hoe gemakkelijker het gaat.
• Gebruik je handen, want daar heb je ze voor. Als je het moeilijk vindt, waar je ze moet houden, zorg dan dat je wat vasthoudt of iets hebt om te laten zien.
• Waar je zelf naar kijkt, kijkt ook het publiek naar. Dus als je naar de grond kijkt, kijken de mensen ook naar de grond….. Kijk je naar buiten, idem.
• De opbouw van een presentatie is eenvoudigweg; ‘vertel wat je gaat vertellen, vertel het en vertel wat je verteld hebt’. Een mooie houvast om tot een duidelijk verhaal te komen.
• Als er iets onverwachts gebeurt in de zaal, benoem het, speel erop in, zo hou je de aandacht. Doe je dit niet, dan is iedereen afgeleid en horen ze (een deel van je) je verhaal niet meer.
• Een goede voorbereiding is het grootste deel van je succes. En je hoeft niet alles uit je hoofd te doen. Wees creatief.
• In de eerste 10-20 seconden bepaalt het publiek een beeld van je, besef dit. Als dit positief is, sta je 1-0 voor, maar als dit 0-1 is, verander dit. Vraag achteraf feedback als je merkt dat je met 0-1 start. Wat kun je beter doen?
• Zorg dat je de juiste aandacht naar je toetrekt, gebruik maakt van je sterke punten en onnodige afleiding voorkomt.
En zo hebben we nog vele tips en trucs gehad, die ons gaan helpen Samen te Groeien bij CombiVliet!