In de jaren 50 werd het eenmalige verpakkingsplastic geïntroduceerd. Een geweldige uitvinding, werd gedacht………
De hoeveelheid plastic afval nam toe, maar ook de voedselverspilling! Raar maar waar, deze twee factoren gaan hand in hand, terwijl beweerd wordt dat de langere houdbaarheid van producten de voedselverspilling juist tègen zou moeten gaan……
Plasticafval en verspilling van voedsel behoren tot grote maatschappelijke problemen vandaag de dag. Elke inwoner van Europa is verantwoordelijk voor gemiddeld 30 kilo plastic afval en 70 kilo aan verspild voedsel per jaar. Tussen 2004 en 2014 is voedselverspilling verdubbeld en ook het afval door plastic verpakkingen is met 50% toegenomen.
Lijkt op het fenomeen dat sporten nog nooit zo populair is geweest als nu, overal wordt sporten gepromoot (vooral door degenen die hun boterham eraan verdienen); sportscholen, personal trainers, sport clinics, bootcamps, zijn nog nooit zo ‘hot’ geweest, we gaan steeds meer sporten, maar er zijn ook nog nooit zoveel mensen met overgewicht geweest als in deze tijd…… Ook deze twee gaan hand in hand. De welvaartziekten floreren als nooit tevoren.
En nu?
Groenten schijnen een langere houdbaarheid te hebben met dan zonder plastic verpakking. Echter koopt de consument groenten om deze pas over een aantal weken te gaan consumeren? Nee, want we houden van vers. Dat voedsel langer houdbaar is, zegt ook niet zoveel over de kans dat het alsnog wordt weggegooid. Wat wil een consument eigenlijk? Dat lijkt producenten niet echt te kunnen schelen. Ze hebben hun ‘eigen agenda’. Ze gebruiken plastic verpakkingen vooral om reclame te maken, voedsel over langere afstanden te vervoeren en te bepalen (zo veel mogelijk) hoeveel de klant van een product moet kopen (denk aan fruit in plastic netjes).
Echter let op producenten, er komt steeds meer aversie tegen de huidige verspillings-/plasticmaatschappij bij consumenten. Zeker bij de jongere generaties, uw toekomst!
Zoek naar oplossingen, kansen, mogelijkheden! Kom in contact met de doelgroep die de producten koopt. Kom niet aan met het ‘verhaaltje houdbaarheid’, consumenten worden steeds slimmer, zij hebben internet! Kijk uit voor ‘het Kodak-effect’. Focus je op de juiste ontwikkeling. Consumenten maak je niks meer wijs.
Veel succes!