CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Val ik tegen? Stel ik teleur? Kom ik geloofwaardig over?

Door: Martine van der Meer
nov
20

Ook ik heb, net als jij, altijd een voorstelling van iets of iemand. Voordat ik iets gezien heb, heb ik een bepaalde verwachting.

Dat sluit aan bij de werkelijkheid, òf niet…. Wat betekent het, als er niet aan mijn verwachting wordt voldaan?

Ik ben teleurgesteld, ik koop het product niet, ik ben niet overtuigd, maar de andere kant; misschien word ik juist wel positief verrast, want iemand kan ook mijn verwachting overtreffen. Dat is geweldig als je dat als mens of bedrijf voor elkaar krijgt. Dat zijn momenten die ik niet vergeet. Ik koop het product, omdat ik erin geloof, het plaatje klopt. Ik vertel het aan anderen. Ik ben overtuigd. Ik ben blij.

Een aantal voorbeelden: Wat verwacht ik als ik een goede bakker binnenloop? Het ruikt lekker, het voelt gezellig, de mensen lachen, ik zie overal lekkere dingen, ik kan niet kiezen, zoveel. Het personeel ziet er gezellig en verzorgd uit. De bakkers lijken op bakkers. Hoe ziet een bakker eruit? Een beetje meel zo hier en daar, is ambachtelijk. Een bakker is zeker niet mager, want anders zullen die taartjes niet te eten zijn. Hij moet toch alles voorproeven. Hij heeft echter niet een te hoog BMI (want obesitas past niet in mijn beeld), gewoon volslank. Lekker gezellig en toch ook actief. Het beeld moet kloppen…

En wat is mijn beeld van een goede slager? Een slager is stoer. Met vlees en messen in de weer, dus dit zijn echte mannen. Een slager slaat met zo’n mes biefstukken plat op zo’n hakblok. Groot, niet te tenger, spierballen. Misschien een beetje een link naar die oertijd, jacht, berenvellen? Echter anno 2017 staat een slager niet in een berenvel, maar zo’n lederen schort, zou goed kunnen. Ik wil geen bloed op z’n kleding zien, dat werkt bij hem weer averechts en staat niet ambachtelijk.

Wat verwacht jij bijvoorbeeld van een personal coach? Die jou een gezonde levensstijl aan moet leren en met jou moet trainen om een goedgevormd lichaam te krijgen? Ik kan me niet voorstellen dat je niet teleurgesteld bent als daar een dame van 50+ staat, met zo’n pittig kort kapsel, maatje 46 met haar buik opgevouwen in d’r legging. Dit is geen geloofwaardig voorbeeld waar je je gemotiveerd door gaat voelen…. Ook al is ze heel aardig!

Ik was een paar weken geleden in de Demokwekerij voor een bijeenkomst van Gezond Beleid (HRM-ers). Ze hadden een dame (Ellie) uitgenodigd die een presentatie gaf over de kansen, mogelijkheden en oplossingen op HRM-gebied in haar vak als interimmanager. Ze was de zestig al gepasseerd, maar dit zou niemand zeggen! Wat een energieke en ondernemende persoonlijkheid. Wauw. Zij overtuigde/overtuigt iedereen door haar persoonlijkheid, uiterlijk en uitstraling.

Deze combinatie van deze factoren (persoonlijkheid, uiterlijk en uitstraling) bepalen dus een groot deel van je overtuigingskracht. Wat verwachten mensen als ze een afspraak hebben met mij? Wat is hun beeld als ze mij nog nooit hebben gezien? Val ik tegen? Stel ik teleur? Pas ik in het vooraf gevormde beeld? Kom ik geloofwaardig over? Wat verwachten ze van iemand die ‘in de tomaten’ werkt? Die gezonde producten promoot? Die roept dat je meer groenten moet eten?

En nu wil ik je vragen zelf voor de spiegel te gaan staan vanavond. Zie jij eruit als hét visitekaartje van je product of dienst? Wat verwachten mensen van jou? Wat verwachten ze van een bloementeler? Welk beeld hebben ze van een tomatenteler? Verras je ze in positieve zin? Voldoe je aan de verwachting? Ben je een paradepaardje? Denk daar eens over na….

Laatste blogpost

dec
05

En toen keek ik in de spiegel…

Door: Martine van der Meer

Toen ik nog jong was, in de vorige eeuw was dat, zoiets als Z (geboren tussen 2000-2015) nu is, vond ik iemand van 40 stokoud en iemand van 50 een fossiel. En dan ineens ben ik ineens zelf 50.

Lees het hele bericht
nov
07

Jaargesprekken uit de mode?

Door: Martine van der Meer

Elk jaar lees je wat wel of niet een trend of in de mode is. Ook jaargesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken zijn het ene jaar ‘uit’ en daarna weer ‘in’.

Lees het hele bericht