CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Gedraag je niet als ‘melkkoe’!

Door: Martine van der Meer
okt
24

Er is al heel vaak over gesproken, ongezond eten duurder maken en gezond eten goedkoper, zodat mensen eerder gezond gaan eten.

Nu is een broodje kroket nog steeds goedkoper dan een fruitsalade….. Een reep chocolade goedkoper dan een sinaasappel. Een fles rosé goedkoper is dan een smoothie. Een hamburger met een gemiddelde prijs van 4-8 euro goedkoper dan een salade van 10-14 euro op de menukaart bij een gezellig eetcafé. Dit is raar als zelfs de overheid projecten subsidieert om gezonder te gaan eten!

Het is trouwens een illusie om mensen allemaal aan een gezonde lifestyle te kunnen helpen. Echter door een bepaalde bewustwording, kan er toch een verandering op treden. Ik eet ook heel anders dan jaren geleden en dat is niet, omdat ik zo’n freak ben, maar omdat ik toegang heb tot meer informatie en hier toch overna ben gaan denken. Ik word zuiniger op mezelf.

Nu in het Regeerakkoord wordt aangegeven dat de BTW-tarieven verhoogd worden voor gezond en ongezond voedsel, is het trending topic in de media. Wat haaks staat op wat ons is voorgespiegeld trouwens; dat de BTW-verhoging uit het verleden een tijdelijke crisismaatregel was, maar dat terzijde. Want waarom staat dit nu zo in het Regeerakkoord?
Het zou mooi zijn als alleen de BTW op ongezond voedsel verhoogd wordt. Waardoor de consumentenprijzen op gezond voedsel aantrekkelijker worden voor een ieder. Ik vraag me af wat de gedachtegang was van de heren van de huidige regering waar we het 4 jaar mee moeten gaan doen? Waar liggen hun belangen? Dat lijkt duidelijk. Hebben ze belangen in de gezondheidszorg (ziektezorg!), ziektezorgverzekeringen, medicijnenindustrie, etc. Dan is het te verklaren. Want aan gezonde mensen wordt lang niet zoveel verdiend tegenwoordig. Mensen moeten ook niet te snel overlijden, want dan kan er ook niets meer aan verdiend worden. Mensen die chronisch ziek zijn (worden gehouden) en veel medicijnen gebruiken hun leven lang, dat zijn de beste ‘melkkoeien’. Nou die kweken we met ongezond eten….. 1+1=3 Het aantal welvaartzieken blijft maar stijgen. Nederland loopt er vol mee. Goede handel!

De vraag is of je je als mens hiervoor wilt lenen? Het is wellicht discriminatie (dat is alles tegenwoordig!), maar je wilt toch niet als koe gezien worden als je mens bent? Gedraag je dan ook niet zo!

Een mooi statement van de regering zou zijn om het tegendeel van dit misverstand c.q. deze ‘zieke’ gedachte te keren, een BTW-verlaging op gezond voedsel. Ik ben voor!

Laatste blogpost

jun
08

Hetzelfde en toch anders!

Door: Martine van der Meer

Ik verbaas me er altijd over dat gehaktballen bij iedereen anders smaken. Geef mensen dezelfde basis aan ingrediënten en er komt bij iedereen wat anders uit.

Lees het hele bericht
mei
10

Denk niet aan een roze olifant!

Zo werkt ons brain dus niet… Ons brain kent het woordje ‘niet’ niet. Als je tegen iemand zegt NIET aan een roze olifant denken, is dat juist het eerste waar diegene aan denkt. Dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken.

Lees het hele bericht