CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Ben jij een telefoonzombie?

Door: Martine van der Meer
aug
28

Loop jij ook weleens op straat en zit je met je gedachten in de digitale wereld in plaats van de èchte wereld? Ineens kijk je op en denkt, waar ben ik of ben ik er al?

Zodra je opkijkt, kun je tegenwoordig gefotografeerd worden. Ritzo ten Cate fotografeert namelijk ‘telefoonzombies’ op straat…. (zie artikel in Trouw)Het is een fenomeen van deze tijd. En het wordt alleen maar meer en niet minder. In het buitenland is het nòg erger dan in Nederland, als ik de bezoekers van bepaalde landen moet geloven. In Japan en de VS zijn er al afkickklinieken.

Nog steeds zijn er mensen die zich in alle hevigheid verzetten tegen de ontwikkelingen. Dat mag. Ik hoorde laatst dat een jongetje thuis maar een uur per dag op internet mag en de rest van de tijd (buiten) moet spelen. Klinkt als een oplossing voor alles, toch? Dat zal je leren! Echter het jongetje wil alleen bij anderen spelen (en niet meer thuis) die wifi hebben en is, als hij online is, compleet van de planeet. Hij laat zich dit niet ontnemen, dat wat hij thuis niet mag. Met als gevolg dat het ‘vriendje met wifi’, heel de dag binnen moet blijven en zich verveeld, want het vriendje met ’60-min-wifi’ wil niet (buiten) spelen, alleen op internet. Andere kinderen willen natuurlijk ook niet bij het jongetje met ’60-min-wifi’ thuis spelen. Dit is het dus ook niet…..

Een ander ding is het ‘spelen’ met je telefoon onder werktijd. In hoeverre moet een werkgever dit toelaten? En wanneer is het privé en wanneer is het zakelijk? Zelf denk ik dat het een kwestie van ‘geven en nemen’ is. Als het werk er niet onder lijdt en je kunt ‘altijd’ op een medewerker rekenen, moet je als werkgever niet zeuren over een ‘whappie’. Dat is de tijd van tegenwoordig.

Maar iemand op Twitter vertelde mij onlangs dat hij bij een bedrijf had gewerkt wat in dienst van de staat was (ambtenaren), waar de overminuten werden bijgehouden op een lijst. Dan vraag ik me af, ben je wel goed bij je hoofd als je 5 over-minuten durft te schrijven, terwijl je die dag een paar keer hebt zitten ‘whappen’ in tijd van de ‘baas’ over het weekend, wat je vanavond gaat eten en wat je nog moet doen morgen.

Wat moet je daarmee als zoiets speelt in je bedrijf? Mensen zien vaak wel wat ze extra doen voor de werkgever, maar niet wat ze ‘nemen’ als ik de reacties las op Twitter. Een stukje bewustwordig hierin kan geen kwaad. Een balans is het mooiste wat er is. Dat geldt voor alles; dus ook het gebruik van je mobiele telefoon en de opvoeding van je kinderen…..

Bij CombiVliet ben ik nog niet tegen dit probleem aangelopen, overal is wifi beschikbaar en de meeste mensen hebben een telefoon tot hun beschikking. Ik denk dat onze mensen het tuinbouwbegrip ‘niet (digitaal) lullen maar poetsen’ wel begrijpen!

Laatste blogpost

dec
05

En toen keek ik in de spiegel…

Door: Martine van der Meer

Toen ik nog jong was, in de vorige eeuw was dat, zoiets als Z (geboren tussen 2000-2015) nu is, vond ik iemand van 40 stokoud en iemand van 50 een fossiel. En dan ineens ben ik ineens zelf 50.

Lees het hele bericht
nov
07

Jaargesprekken uit de mode?

Door: Martine van der Meer

Elk jaar lees je wat wel of niet een trend of in de mode is. Ook jaargesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken zijn het ene jaar ‘uit’ en daarna weer ‘in’.

Lees het hele bericht