CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Ben jij een telefoonzombie?

Door: Martine van der Meer
aug
28

Loop jij ook weleens op straat en zit je met je gedachten in de digitale wereld in plaats van de èchte wereld? Ineens kijk je op en denkt, waar ben ik of ben ik er al?

Zodra je opkijkt, kun je tegenwoordig gefotografeerd worden. Ritzo ten Cate fotografeert namelijk ‘telefoonzombies’ op straat…. (zie artikel in Trouw)Het is een fenomeen van deze tijd. En het wordt alleen maar meer en niet minder. In het buitenland is het nòg erger dan in Nederland, als ik de bezoekers van bepaalde landen moet geloven. In Japan en de VS zijn er al afkickklinieken.

Nog steeds zijn er mensen die zich in alle hevigheid verzetten tegen de ontwikkelingen. Dat mag. Ik hoorde laatst dat een jongetje thuis maar een uur per dag op internet mag en de rest van de tijd (buiten) moet spelen. Klinkt als een oplossing voor alles, toch? Dat zal je leren! Echter het jongetje wil alleen bij anderen spelen (en niet meer thuis) die wifi hebben en is, als hij online is, compleet van de planeet. Hij laat zich dit niet ontnemen, dat wat hij thuis niet mag. Met als gevolg dat het ‘vriendje met wifi’, heel de dag binnen moet blijven en zich verveeld, want het vriendje met ’60-min-wifi’ wil niet (buiten) spelen, alleen op internet. Andere kinderen willen natuurlijk ook niet bij het jongetje met ’60-min-wifi’ thuis spelen. Dit is het dus ook niet…..

Een ander ding is het ‘spelen’ met je telefoon onder werktijd. In hoeverre moet een werkgever dit toelaten? En wanneer is het privé en wanneer is het zakelijk? Zelf denk ik dat het een kwestie van ‘geven en nemen’ is. Als het werk er niet onder lijdt en je kunt ‘altijd’ op een medewerker rekenen, moet je als werkgever niet zeuren over een ‘whappie’. Dat is de tijd van tegenwoordig.

Maar iemand op Twitter vertelde mij onlangs dat hij bij een bedrijf had gewerkt wat in dienst van de staat was (ambtenaren), waar de overminuten werden bijgehouden op een lijst. Dan vraag ik me af, ben je wel goed bij je hoofd als je 5 over-minuten durft te schrijven, terwijl je die dag een paar keer hebt zitten ‘whappen’ in tijd van de ‘baas’ over het weekend, wat je vanavond gaat eten en wat je nog moet doen morgen.

Wat moet je daarmee als zoiets speelt in je bedrijf? Mensen zien vaak wel wat ze extra doen voor de werkgever, maar niet wat ze ‘nemen’ als ik de reacties las op Twitter. Een stukje bewustwordig hierin kan geen kwaad. Een balans is het mooiste wat er is. Dat geldt voor alles; dus ook het gebruik van je mobiele telefoon en de opvoeding van je kinderen…..

Bij CombiVliet ben ik nog niet tegen dit probleem aangelopen, overal is wifi beschikbaar en de meeste mensen hebben een telefoon tot hun beschikking. Ik denk dat onze mensen het tuinbouwbegrip ‘niet (digitaal) lullen maar poetsen’ wel begrijpen!

Laatste blogpost

apr
28

Ben jij je omgeving?

Door: Martine van der Meer

Ik las laatst een artikel dat je iemand kunt herkennen aan z’n omgeving; hoe je werkplek eruit ziet, hoe je slaapkamer eruit ziet. Dat is best interessant, want dat is iets wat je onbewust doet en...

Lees het hele bericht
mrt
21

Wil jij allemaal trekpoppen?

Door: Martine van der Meer

“Een man ziet een vlinder die zich uit zijn cocon probeert te worstelen. Het lijkt een lastig proces en de man besluit de vlinder te helpen. Hij pakt een schaartje en knipt heel voorzichtig de cocon open. De vlinder kan zich nu vrij bewegen en zou in principe zo weg kunnen vliegen. Maar, dat...

Lees het hele bericht