CombiVliet

Werken bij CombiVliet?

Alles komt weer terug!

mei
25

Ik ben geboren en getogen tussen de sla, tomaten en snijbloemen. De tuinbouw is dan ook echt mijn ding…. Het voelt als thuis!

Echter sinds vorige week besefte ik dat er toch nog een wereld is die de familie rijk is, de detailhandel. Mijn opa Bas (de vader van m’n moeder) was dan ook melkboer en m’n oma Stien had een winkeltje. Echt zo’n kruidenierswinkeltje zoals je die vroeger had, want toen waren er nog niet echt supermarkten zoals je die nu hebt. Wat een feest was het als ik ging logeren bij opa en oma. In de vroege morgen gingen we vanuit Maasland richting Schiedam, waar ze hun werkend leven doorbrachten. Of ik stond in de winkel en mocht meehelpen met de kassa en het inpakken van de kaas (het elastiekje om het papiertje) of ik mocht met opa mee, langs de huizen. Ik mocht dan aanbellen en opa kwam dan met de boodschappen aan lopen. Hij had een boekje waarin precies stond wat iedereen wilde hebben. Handig toch? Vergelijkbaar met de onlinebestellingen van nu, maar dan toen…..
Mijn opa had de detailhandel (kruideniersvak) in zijn DNA zitten, want zijn vader Paulus (Pau) had ook een winkel. Alles ging toendertijd nog met paard en wagen. Alhoewel ik in het boek (100 jaar AH Achterberg) wat ik vorige week heb ontvangen, heb gelezen dat hij als één van de eersten een auto had, eind jaren 30. Echter toen de oorlog uitbrak en alle auto’s die er waren, gevorderd werden door de Duitsers, hebben ze de auto verstopt in een hooiberg bij de boerderij aan de overkant. Na de oorlog wachtte hen een onaangename verassing, want de auto was verdwenen en niemand heeft ooit geweten waarheen.
Maar goed, deze tak van familie heeft zich uitgebreid richting de supermarktbranche en heeft nu een mooie Albert Heijn in Steenbergen en Zuid Beijerland. M’n zusje en ik zijn hier vorige week geweest naar aanleiding van een familiefeestje. De gelegenheid om mensen van vroeger te spreken en eens te bezoeken. Leuk om te horen en lezen hoe dit in z’n werk gaat. Voor ons een vrij onbekende wereld, maar toch ook niet.
Zo hebben kleine winkeltjes plaatsgemaakt voor grote supermarkten, maar veel activiteiten zijn hetzelfde gebleven of eigenlijk, komen weer terug. Dat is iets om over na te denken; dat ‘wat over’ lijkt te zijn, in een andere hoedanigheid terugkomt. Dus terugkijken is hetzelfde als trends ontdekken. Zo was bezorgen aan huis vroeger heel normaal, mensen hadden geen tijd om boodschappen te gaan doen. Er is een tijd geweest dat zelfbediening ‘hot’ was, want het was nieuw. Nu is sinds een aantal jaren thuisbezorgen weer ‘in’.
Ook het persoonlijke van het winkeltje van m’n oma, zie je weer terugkomen in bepaalde concepten van winkels die ineens als paddenstoelen uit de grond komen. Er blijkt toch behoefte te zijn aan contact en aandacht. Dat vind ik mooi om te zien, want we denken dat iets nieuw is, maar het is dus oud. Alles komt terug, zelfs de broekrok zag ik laatst, tot grote afschuw van mannen….

Een paar leuke feitjes uit het boek:
AH door de jaren heen………
1900 Voedsel in blik
1919 45-urige werkweek ingesteld
1921 Eerste supermarkt in Amerika
1934 Eerste winkelwagentje in de zelfbedieningswinkel
1953 Consumentenbond opgericht
1958 50 op de 1000 mensen hebben een auto
1973 Uiterste verkoopdatum wordt verplicht en streepjescode uitgevonden

Laatste blogpost

mei
06

Hier thuis in Maasdijk is Arie de baas!

Door: Martine van der Meer

Vroeger hadden we thuis altijd al kippen. Ik heb nog een foto van mijn kuikentje in mijn foto-album. Hij mocht altijd op tafel zitten als ik, als klein meisje, ging eten.

Lees het hele bericht
apr
08

Alle kleuren, geuren, maten en leeftijden die er bestaan….

Door: Martine van der Meer

Om de paar weken ga ik naar Den Haag. De stad waar ooit die kas op dat gebouw werd geplaatst, Urban Farming. Het idee was om groenten in de stad te gaan telen, want de mensen daar hebben niet zoveel groenten tot hun beschikking als wij in het Westland…

Lees het hele bericht