CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Mensen komen eerder terug als ze met een goed gevoel naar huis gaan....

Door: Martine van der Meer
apr
03

Kom in de kas 2017! Dit weekend was het jaarlijks terugkerende evenement Kom in de Kas. In het Westland altijd een druk bezocht evenement met wel 30.000 bezoekers en landelijk 236.000 in twee dagen! Dat is nogal wat……

De diversiteit van de mensen die een kijkje kwamen nemen in ‘de keuken van de tuinbouw’ is groot. Van jong tot oud, al moet ik wel zeggen dat het aandeel jeugd (13-20 jaar) niet heel groot was, maar toen ikzelf nog “de jeugd van tegenwoordig” was, ging ik ook niet naar Kom in de Kas….. Het aantal jongere kinderen was daarentegen wel groot!
Zelf vertegenwoordigden mijn dochter en ik, CombiVliet als ‘teler’ van Harvest House, in de tomatenstand. We stonden dit keer op een mooie locatie bij Philip en Herald van der Knaap, zij telen jaarrond trostomaten.

Ons doel als tomatentelers is mensen kennis te laten maken met alle verschillende smaken, vormen en kleuren. Echter veel mensen zien ‘door de bomen het bos niet meer’, want wanneer moet je welke tomaat gebruiken en als je op Google hebt gevonden wat je moet hebben voor een bepaald gerecht, waar koop je dat dan? Tja, dat blijkt toch wel een dingetje….. #aandachtspuntje
Over het algemeen worden tomaten als voedsel erg gewaardeerd door mensen. Een enkeling lust geen tomaten, maar die zijn op één hand te tellen. Een mevrouw die zich ‘tomatofiel’ noemde, maakte er de meest bijzondere gerechten van! Leuk om te horen. De mensen vinden het jammer dat restaurants niet méér doen met groenten en vooral tomaten. Het is meestal een garneringsonderdeel of er wordt soep van gemaakt en dan houdt het wel op, terwijl er veel meer mogelijk is! Mensen gaan ook met een beter gevoel naar huis na een etentje als ze lekker veel groenten op hebben, dan dat 50 % van hun gerecht bestond uit patat of gebakken aardappelen! Hier liggen kansen voor de horeca, want groenten zijn een feel-good&look-good product, dat kun je van vlees en koolhydraatgerechten niet echt zeggen…. Mensen komen eerder terug als ze met een goed gevoel naar huis gaan.

Kinderen, onze toekomstige consumenten vinden tomaten over het algemeen heerlijk! Zij worden steeds vaker opgevoed met gezond voedsel, dat is heel positief. Wel was het opvallend dat als een kind geen tomaatjes lust, pappa of mamma dit ook niet lust, meestal de pappa trouwens. Maar dit kan toeval zijn…….. Het eetgedrag van ouders heeft dus invloed op dat van kinderen. Het is gelukkig niet meer ‘gek’ als je als kind tomaatjes in je broodblik hebt tijdens het overblijven op school. Het is normaal, waar we heel blij mee zijn, als ouders en telers.

Ook op feestjes en verjaardagen worden tegenwoordig groenten op tafel gezet en mensen worden er ‘happy’ van! Hoe anders zou dit zijn als je na een feestje je bedenkt dat je een hele schaal borrelnoten weggewerkt hebt. Er ligt dus nog een mooie toekomst voor ons als tuinbouw, dat is mijn conclusie na een dagje Kom in de Kas…… ‘Eat healty en be happy!’

Laatste blogpost

jun
08

Hetzelfde en toch anders!

Door: Martine van der Meer

Ik verbaas me er altijd over dat gehaktballen bij iedereen anders smaken. Geef mensen dezelfde basis aan ingrediënten en er komt bij iedereen wat anders uit.

Lees het hele bericht
mei
10

Denk niet aan een roze olifant!

Zo werkt ons brain dus niet… Ons brain kent het woordje ‘niet’ niet. Als je tegen iemand zegt NIET aan een roze olifant denken, is dat juist het eerste waar diegene aan denkt. Dat heeft te maken met de manier waarop onze hersenen werken.

Lees het hele bericht