CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Mam, ik wil later niet doen wat jij doet....

Door: Martine van der Meer
jan
19

Wat betekent HRM in een bedrijf? Hoe leg je uit wat het überhaupt is? Mijn kinderen vragen regelmatig aan me; 'Mam, wat doe jij nou eigenlijk? Jij werkt toch in de tomaten?' Ik werk bij een bedrijf wat tomaten teelt, ja.

‘Moet jij die dan plukken, Mam?’ Dat niet, mam gaat weleens de kas in om er een paar te plukken, maar niet heel de dag. Mamma zit op kantoor. ‘En mam, wat moet je dan doen?’ Mamma, moet veel regelen voor de mensen die daar werken. ‘Wat dan allemaal, mam? Is dat leuk?’

En zo kom je als moeder erachter dat je niet eens op een normale eenvoudige manier kunt vertellen wat je eigenlijk doet! De term human resource management betekent letterlijk ‘beheer van menselijke productiemiddelen’, afgekort HRM. Dit is een veelgebruikte term die zoiets betekent als strategisch personeelsmanagement, personeelsbeleid of personeelszaken. Ik zie het zelf als een schakel cq. verbinding tussen de medewerkers en de directie/hun leidinggevende. Het voelt ook alsof het ‘mijn’ mensen zijn…...

Ik voer een beleid uit in opdracht van de directie, maar ben natuurlijk niet hun ‘loopjongen’ (of -meisje), anders zou ik geen meerwaarde hebben, vind ik. Ik voer mijn vak uit naar eigen eer en geweten, binnen de gestelde kaders. Daar is de directie misschien niet altijd blij mee, en ook zullen medewerkers weleens niet blij met mij zijn, want soms is een beslissing of gesprek nou eenmaal niet zo leuk. Dit hoort bij het leven, toch? Maar ik doe gelukkig heel veel dingen waar mensen wèl blij van worden! Ik kom voor ‘mijn’ mensen op als ik dit nodig vind, maar vertaal het beleid ook naar de mensen, zodat ze begrijpen wat er verwacht wordt of waarom iets zo is zoals het is. Hun input vertaal ik weer naar de directie. Ik vind het belangrijk dat de directie weet wat er leeft bij de mensen en dat we er met z’n allen naar streven beter te worden in wat we doen.

Soms moet ik een lange adem hebben om iets voor elkaar te krijgen, dat hoort erbij, want alle belanghebbenden moeten ‘rijp’ zijn voor iets. En daarbij komt dat ik niet erg geduldig blijk te zijn op bepaalde gebieden, ‘aardje naar m’n vaartje’. Maar ik geef niet op als ik ervan overtuigd ben dat iets een meerwaarde heeft voor het bedrijf. En dus voor de mensen!

Mijn werk bestaat voor een groot deel uit het verbinden van mensen, mensen aan mensen en mensen aan ons bedrijf. Mijn werk houdt ook niet op als ik de deur uit loop. Dat hoort erbij, ik ben niet anders gewend. Vroeger was het misschien ooit eens een baan van acht tot vijf, maar dat is geen optie meer in een 24 uurs economie. De wereld verandert snel. Maar mensen blijven mensen, met menselijke behoeften.

Ik stelde onlangs de vraag aan één van mijn dochters; ‘Weet je nou al wat je later wil worden? ‘Neeee, mam, maar niet wat jij doet, want jij weet niet wat je doet, maar je hebt het er wel druk mee… Ik wil later weten wat ik doe en wil het daar niet zo druk mee hebben’.

Uhhhhhhh…...... Tja….... En toch vind ik het leuk!

Laatste blogpost

dec
05

En toen keek ik in de spiegel…

Door: Martine van der Meer

Toen ik nog jong was, in de vorige eeuw was dat, zoiets als Z (geboren tussen 2000-2015) nu is, vond ik iemand van 40 stokoud en iemand van 50 een fossiel. En dan ineens ben ik ineens zelf 50.

Lees het hele bericht
nov
07

Jaargesprekken uit de mode?

Door: Martine van der Meer

Elk jaar lees je wat wel of niet een trend of in de mode is. Ook jaargesprekken, functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken zijn het ene jaar ‘uit’ en daarna weer ‘in’.

Lees het hele bericht