CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Wat bepaalt de houdbaarheid van tomaten?

Door: Martine van der Meer
sep
19

Naast alle (voor)oordelen die mensen hebben over social media, leer ik er ook veel van. Je moet er echter voor open staan. Tja, en dat is voor velen nogal een dingetje....

Ik ben lid van een aantal communities, allereerst omdat ik ge├»nteresseerd ben in de onderwerpen, maar ook om te lezen wat mensen denken en belangrijk vinden. Zo volg ik onder andere ‘Moestuin’ op Facebook. Mensen die trots zijn op wat ze gekweekt hebben, vragen stellen aan elkaar en tips geven.

Zo kwam ik een veronderstelling tegen van een deelnemer van de groep dat de telers van groenten vast een middel over hun producten spuiten om ze langer houdbaar te houden, want haar tomaten uit de moestuin waren niet zo lang houdbaar als de tomaten die ze kocht in de winkel. Ik begrijp een deel van haar veronderstelling, want tomaten uit mijn eigen tuintje waren ook minder lang houdbaar dan de tomaten die ik kocht bij de supermarkt.

Ten eerste zal dit komen omdat de tomaten uit eigen tuin rijper geoogst worden. Ten tweede zijn de omstandigheden in de kas optimaal, tenminste daar wordt naar gestreefd. Zeven dagen per week lopen teeltspecialisten door de kas om te kijken, ruiken, voelen en bij te sturen. De planten krijgen precies genoeg water en voedingsstoffen. De hommels doen lekker hun ding en de beestjes die de plagen op een biologische wijze bestrijden, zijn precies in de juiste hoeveelheden aanwezig door het scherpe oog van de biospecialisten.Daar kan geen moestuintje tegenop, want als hobbyist ben je er niet 7 dagen per week mee bezig. De ene keer krijgen ze teveel water. En de andere keer vergeet je het, omdat je een dagje weg gaat. Ook is het water, gewoon water, uit de kraan of uit de sloot, je weet niet wat er precies in zit. Schadelijke beestjes die het gewas of de vruchtjes kunnen aantasten, zie je altijd te laat, want je hebt er niet echt verstand van. En je hebt dan ook niet direct de juiste oplossing hiervoor. Dus de kwaliteit en de houdbaarheid zal altijd minder zijn.

Maar in je moestuingroenten proef je wel de liefde die je erin hebt gestoken. Het is gewoon leuk om je eigen producten te eten, omdat je ze zelf hebt grootgebracht. De groenten in de winkel die door specialisten zijn gekweekt en hierdoor waarschijnlijk beter houdbaar zijn, heb je niet zelf groot zien worden. Dat geeft minder beleving.

Echter nu ik zelf in professionele kassen vertoef, zie ik de passie van alle mensen, zie dat ze er 24/7 mee bezig zijn, zie de tomaatjes groeien in de zon, hoor de hommels zoemen, ruik de groei. Dan komt die smaak van liefde toch naar boven.

Laatste blogpost

aug
29

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Door: Martine van der Meer

Dit is gedrag wat over de grens van een ander heen gaat, waardoor iemand fysieke, mentale of emotionele schade op kan lopen. Het is dagelijks in de media. Het lijkt of alles wat in het verleden is...

Lees het hele bericht
jul
18

Ik heb me over laten halen...

Door: Martine van der Meer

Vorige week belde een journalist van het NRC mij, Christiaan. Een aardige jongen die een bedrijf uit de tuinbouw zocht die iets wilde vertellen over de mogelijke maatregelen om flexibele arbeid verder in te perken. Als ik het woord media hoor gaan bij mij echter de alarmbellen!

Lees het hele bericht