CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Eigen producten eerst!

Door: Martine van der Meer
apr
21

Ik kom graag bij supermarkten en andere verkooppunten waar ze groenten en bloemen verkopen. Ik vergelijk graag, kijk hoe het eruit ziet, zou ik het kopen ja/nee, waarom niet, etc. Geweldig vind ik dat! Maar het geeft ook vaak teleurstellingen…..

Voor Nederland is de tuinbouw heel belangrijk. We staan er wereldwijd om bekend. We hebben de mooiste producten. Hollandse producten zijn wereldwijd ook erg geliefd, omdat de kwaliteit goed is. Echter ergens gaat hier iets mis………

Omdat ik nu bij CombiVliet werk, kijk ik veel naar tomaten. Als ik dan hoor dat de Hollandse tomatenprijzen laag zijn, omdat de afnemers Spaanse, Israëlische en Marokkaanse tomaten verkiezen boven onze eigen Hollandse tomaten, dan begrijp ik het niet. Aan de beschikbaarheid ligt het in ieder geval niet dus dat is geen excuus.
Ook ik ben consument, ik kijk altijd waar een product vandaan komt. Ik verkies eigen producten boven buitenlandse producten. Ten eerste zijn de veiligheidsnormen daar anders. En met anders bedoel ik lager, dus je weet zeker dat het minder veilig is. Bovendien hebben producten er langer over gedaan om hier in Nederland te komen, ook al staat er ‘dagvers’ op. Onzin! De smaak is ook beter, want doe eens een test en proef het verschil. En nog maar niet te spreken over de milieu-belasting van het vervoer.
En als ik mensen om me heen hoor, kopen ze ook liever Nederlandse producten dan soortgelijke producten uit het buitenland. Dus waar gaat het mis?

Nu is dat niet alleen met tomaten het geval. Ook in de sierteelt is dit het geval. Mijn vader is freesiateler. Er komen ook freesia’s uit andere delen van de wereld. Ik vraag me af, worden mensen hier gelukkig van, want de kans dat de bloemen mooi uitkomen en lekker ruiken is nul. Een consument ziet echter niet aan een bos bloemen, of het uit een ander land komt en het imago van de freesia krijgt hierdoor een klap. Doodzonde, dat we dit als Nederlandse tuinbouw laten gebeuren.

Of laten wij dit als consument gebeuren, door het toch te kopen. Moeten we niet veel chauvinistischer zijn? Eigen producten eerst!

Laatste blogpost

aug
10

Het lijkt me wel leuk om perfect te zijn, of toch niet?

Door: Martine van der Meer

Onlangs kwam ik deze tekst tegen. En toen dacht ik aan een paar collega’s die het zo perfect willen doen, dat ze er soms zelf last van hebben….

Lees het hele bericht
jul
05

Doe je ding met volle aandacht!

Door: Martine van der Meer

Ik zie zoveel mensen die leven, of in het verleden of in de toekomst, maar niet in het nu. Dat is bijzonder, want als je het goed bekijkt, kun je alleen ‘nu’ leven.

Lees het hele bericht