CombiVliet

Aan de slag als scholier Werken bij CombiVliet?

Wij zijn onderdeel van de Nieuwe schijf van Vijf

Door: Martine van der Meer
nov
23

Nog nooit is voeding zo ‘hot’ geweest. Je weet van gekkigheid niet meer wat je wel en niet mag eten. Soms lijkt het of je beter niks kan eten, want overal kun je wat van krijgen.

Maar niks eten, zal uiteindelijk hetzelfde resultaat geven, daarom is het goed dat het Voedingscentrum met een nieuwe ‘Schijf van Vijf’ komt. Natuurlijk tegen de zere benen van de leveranciers van pillen, drankjes, poedertjes, etc. want die zijn het natuurlijk niet eens met een gevarieerde voeding.
Gelukkig heeft het Voedingscentrum alles uitvoerig onderzocht en kwamen zij tot onderbouwde adviezen. Veel van de adviezen liggen in de lijn der verwachtingen. We hebben inmiddels ondervonden dat overal waar ‘te’ voor staat niet goed is, behalve het woord ‘te-vreden’, maar verder is genoeg, genoeg.
Het mooie van het veranderende voedingspatroon is dat we als tuinbouw ‘goud’ in handen hebben. Wij hebben de oplossing voor veel kwalen en symptomen. Want groenten eten we zowat allemaal nog te weinig. Dat is mooi, zou je zeggen, ‘Wij zijn als tuinbouw klaar om die behoeften in te vullen’. Maar zo werkt het niet helemaal bij ons mensen, want we willen graag zelf bepalen wat ze kopen en eten. We moeten er eerst zelf van overtuigd zijn, dat het een meerwaarde heeft om tomaten te eten in plaats van chips. Nu kunnen wij als tuinbouw natuurlijk 100 x zeggen dat chips niet gezond is en komkommers wel, maar als je nooit ziek bent, geloof je dat toch niet. Het spreekwoord, ‘eerst zien dan geloven’ is hier zeker van toepassing. En dat mag, met alle gevolgen van dien.

Voor wie wel gelooft in gezond eten:
• Door elke dag voldoende groente en fruit te eten, verklein je het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker
• Groente en fruit helpen de bloeddruk te verbeteren
• Groente en fruit bevatten relatief weinig calorieën
• De vezels uit groente en fruit zorgen voor een voldaan gevoel, helpen je op gewicht te blijven, en zorgen voor een goede stoelgang

Ik sprak een tijd geleden iemand die geen groenten lustte, hij at alleen vlees en aardappelen met heel veel jus en bier, elke dag. Heel soms doperwten uit een potje, maar dat was meer uitzondering dan regel. Groenten zijn voor konijnen, zei hij. Ik ga liever eerder dood en eet alles wat ik lekker vind, dan dat ik ga leven als een konijn….. Tja, wat moet je daarmee. Aan het figuur van de man te zien, was gezond eten en leven ook niet zijn hobby, maar hij wist niet beter. Die grote buik had hij altijd al gehad. Hij weet niet hoeveel lekkerder hij leeft zonder buik. Ook de dokter kon hem niet overtuigen, want dokters wijzen hun patiënten ook steeds meer op gezonde voeding. Mooie ontwikkeling trouwens! Het lijkt op de roker die ooit van een man heeft gehoord die heel z’n leven heeft gerookt en 95 is geworden en zich daar levenslang achter verschuild.
Mensen moeten zelf bewust worden van het feit dat goede voeding bijdraagt aan een gezonder leven. Je bent wat je eet. We kunnen ze dit niet opleggen. Ze moeten dit zelf ondervinden. Maar wij als tuinbouw, zijn er klaar voor!

Laatste blogpost

aug
10

Het lijkt me wel leuk om perfect te zijn, of toch niet?

Door: Martine van der Meer

Onlangs kwam ik deze tekst tegen. En toen dacht ik aan een paar collega’s die het zo perfect willen doen, dat ze er soms zelf last van hebben….

Lees het hele bericht
jul
05

Doe je ding met volle aandacht!

Door: Martine van der Meer

Ik zie zoveel mensen die leven, of in het verleden of in de toekomst, maar niet in het nu. Dat is bijzonder, want als je het goed bekijkt, kun je alleen ‘nu’ leven.

Lees het hele bericht