CombiVliet

Werken bij CombiVliet?

Bij de plantenkweker!

Door: Martine van der Meer
sep
25

Voorafgaand aan de tomatenteler, gaat de schakel ‘plantenkwekerij’. Deze zorgt voor jonge plantjes die gekiemd worden uit zaad en aan alle specificaties van de teler moeten voldoen.

Je zou zeggen, een plantje is een plantje, maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Elke teler heeft z’n eigen wensen, bijvoorbeeld het groeimedium, grootte, aantal stengels, enten, stokjes, clipjes, leeftijd, transport- en verpakkingsspecificaties, etc.

De teler bepaalt welk soort tomaten hij gaat telen. De plantenkweker zorgt ervoor dat het zaad waaruit hij een jong plantje moet laten groeien, onder perfecte omstandigheden wordt behandeld; vocht, temperatuur, licht, voeding, etc. Dat luistert allemaal heel nauw, want veel onderdelen zijn afhankelijk van het weer en er is niets zo veranderlijk als het weer. En een jong plantje is erg kwetsbaar en gevoelig. Daarom blijft het een specialisatie op zich.

Wekelijks hebben onze teeltspecialisten contact met de teeltspecialisten van Plantenkwekerij WPK, waar onze planten worden opgekweekt. Alles wordt overlegd, zodat de planten de beste start krijgen die ze maar kunnen verlangen. Want een goed begin, is het halve werk.
Vorige week mocht ik mee met onze teeltspecialist Robert van der Ende om een kijkje te nemen bij onze planten die in Made stonden bij WPK. Een mooi bedrijf. Ook Hans Bouten (locatiemanager ZeeVliet) is intensief bezig met de groei van onze plantjes naast zijn rol op onze locatie in Rilland. Samen zorgen ze voor het begin van onze toekomst, zullen we maar zeggen.
Omdat ik in het verleden bij een plantenkweker heb gewerkt, was het voor mij extra leuk om weer eens in deze ‘keuken’ te kijken. Natuurlijk ben ik niet zo’n specialist als Hans en Robert, dat is mijn vak ook niet, maar ik word altijd wel blij van plantjes.
Alle partijen plantjes werden aandachtig bekeken. Het is knap dat ze aan de blaadjes kunnen zien of een plant het naar z’n zin heeft en wat hij nodig heeft. Ze bekijken zo’n plant van onder tot boven, en weten wat ze eventueel bij moeten sturen om alles eruit te halen. Ik ben benieuwd of ze thuis voor hun vrouw ook zoveel aandacht hebben? Of ze het optimale eruit halen, bijsturen wanneer ze merken dat ze het niet helemaal naar haar zin heeft. Zou geweldig zijn, maar goed, dat is een heel ander onderwerp.
Vorige week hadden de plantjes zowat bloemetjes en nu zijn ze inmiddels bij ons gearriveerd in Maasdijk en vliegen de hommels vrolijk heen en weer om alle gele bloemetjes te voorzien van stuifmeel, zodat er over ca. 8 weken mooie tomaten geoogste kunnen worden. De eerste tomaatjes zijn zelfs al zichtbaar!

Laatste blogpost

okt
16

Durf jij eerlijk te zeggen wat je vindt?

Door: Martine van der Meer

“Iedereen wil dat je eerlijk bent…. Maar hebben er problemen mee als je de waarheid zegt”, een interessante quote! Maar waarom durven mensen dan niet eerlijk te zijn?

Lees het hele bericht
sep
25

Kijk eens kritisch naar jezelf!

Door: Martine van der Meer

Heeft het wel nut? Wie zit erop te wachten? Is het niet zonde van de tijd? Hebben we niks beters te doen? Wat is het doel? Welk resultaat moet het geven? Er is toch dagelijks contact met de medewerkers?

Lees het hele bericht